Valtteri Filppula teki suomalaista jääkiekkohistoriaa

Valtteri Filppula on voittanut Stanley Cupin, olympiakultaa sekä MM-kultaa. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Valtteri Filppula on ensimmäinen suomalainen jääkiekon triplakultakerhon jäsen.

JÄÄKIEKKO Valtteri Filppulasta tuli ensimmäinen suomalainen jääkiekkoilija, joka on voittanut sekä Stanley Cupin, olympiakultaa että maailmanmestaruuden. Paikka triplakultakerhossa varmistui, kun Leijonat voitti MM-finaalissa sunnuntaina Tampereella Kanadan maalein 4-3.

– Onhan se uskomaton fiilis, kun kaikki menee nappiin. Hienoa, että olen saanut olla tämmöisessä mukana ja vielä kapteenina. Tuntuu tosi hyvältä, Filppula kommentoi.

Filppula korostaa jääkiekon olevan joukkuepeli. Triplakultakerho ei ole päällimmäisenä hänellä mielessä.

– Päällimmäisenä mielessä on, että tän ryhmän kanssa voitettiin tämä. Se on upea juttu. Tarkoittaa sitä, että olen onnekas, että olen saanut olla mukana hyvissä joukkueissa. Tää on yksi hienoimmista joukkueista, joissa olen saanut olla mukana. Olympiajengi sama juttu. Kyllä siinä onneakin vaaditaan, että pääsee olemaan mukana.

Loppuottelu Kanadan NHL-kiekkoilijoita vastaan oli dramaattinen vääntö. Ratkaisu nähtiin jatkoajalla, kun Sakari Manninen laittoi kiekon häkkiin. Filppula myönsi jännittäneensä.

– Kyllä tää oli kova matsi joo. Tietenkin oli monta muutakin kovaa peliä, mutta miten toi loppu varsinkin meni, en muista, milloin olisin pelatessa jännittänyt niin paljon. Itsekin yllätyin penkillä jännityksestä.

Filppula siirtyi vuosi sitten NHL:stä Sveitsiin. Hän ei ajatellut, että siirtyisi vuotta myöhemmin triplakultakerhoon.

– Jos rehellisiä ollaan, en kuvitellut tätä ollenkaan. Oli kiva vain mennä Sveitsiin ja nauttimaan siitä. Sitten katotaan, miten käy maajoukkueen kanssa. Kun Karjala-turnaukseen tulin, en ajatellut ollenkaan, että pääsisin olympialaisiin. Uskomatonta, miten kaikki meni paikoilleen.

MM-kulta oli kyllä mielessä olympiakullan jälkeen.

– Kausi loppui Sveitsissä vähän liian aikaisin. Jäi itselle aikaa vähän huilata ja tulla leireille mukaan. Siinä oli fiilis, että hieno olisi päästä vielä kotikisat kokemaan.

Filppula ei kiistä spekulointia, että hänen maajoukkueensa saattaisi olla ohi.

– Kyllä tää varmaan aika lähellä on. Mutta en ole vielä päätöstä vielä tehnyt. Vähäksi aikaa tää oli tässä.

Mutta mestaruusjuhlia vietetään varmasti railakkaasti.

– Voisin kuvitella, että tulee ihan hauskaa. Eiköhän me jotain keksitä.

Finaalia paikan päällä katsomassa olleet Sanna Marin ja Kimi Räikkönen on Filppulan mukaan kutsuttu mestaruusjuhliin.

– Kyllä varmasti. On hienoa, että tulivat katsomaan. Pitää ottaa vielä esille toi yleisö. Kuinka hienosti kannustivat meitä koko kisojen ajan. Saatiin siitä lisäenergiaa.

Filppula voitti Stanley Cupin Detroit Red Wingsissa 2008. Olympiakultaa hän voitti Pekingissä 2022 ja MM-kultaa Tampereella 2022.

Teksti: Otto Palojärvi, Tampere

LUE MYÖS: Jukka Jalonen valmensi Leijonat taas kerran kultamitaleille – ”Sitkeä joukkue ollaan”

Kommentoi Facebookissa