Vanhin elossa ollut suomalainen olympiavoittaja kuoli

Kuva: Fotolia

Tokiossa 1964 olympiakultaa pistooliammunnassa voittanut Väinö Markkanen kuoli 93-vuotiaana.

OLYMPIALAISET Suomalaista urheilua kohtasi tiistaina suru-uutinen, kun tuli tieto olympiavoittaja Väinö Markkasen kuolemasta. Pistooliammunnassa Tokiossa 1964 kultaa voittanut Markkanen kuoli 93-vuotiaana.

Rajavartijana työskennellyt Markkanen kilpaili ammunnassa pitkän uran ja saavutti myös kolme sotilasurheilun maailmanmestaruutta sekä MM-pronssia joukkuekilpailussa 1974.

Tokiossa Markkanen voitti kultaa vapaapistoolikisassa. Kilpailua oli seuraamassa myös Japanin keisari Hirohito.

On väitetty, että Hirohiton saapuminen katsomoon vaikutti kilpailun lopputulokseen, koska japanilaisen kultamitalisuosikin Yoshihisa Yoshikawan ote kultamitalista kirposi liiallisen jännityksen takia. Yoshikawa jäi kisassa pronssille.

Markkanen voitti olympiakultaa ainoissa olympialaisissa, joihin osallistui. 1960-luvulla kilpailu Suomen olympiajoukkueen paikoista oli niin kovaa, ettei Markkanen mahtunut olympiajoukkueeseen muissa kisoissa aktiiviuransa aikana.

Markkanen oli vanhin elossa ollut suomalainen olympiavoittaja. Tokion 1964 kisojen viidestä suomalaismitalistista on Markkasen kuoleman jälkeen elossa enää keihäänheiton kultamitalisti Pauli Nevala.

Suomi saavutti Tokiossa 1964 kaksi ammunnan olympiakultaa. Pentti Linnosvuo voitti kultaa tuolloin olympiapistoolissa. Linnosvuo kuoli vuonna 2010.

Ammunnassa on suomalaisista voittanut olympiakultaa Linnosvuon ja Markkasen jälkeen vain Satu Mäkelä-Nummela, joka saavutti kultamitalin trap-ammunnassa Pekingin olympialaisissa 2008. Mäkelä-Nummela on myös viimeisin suomalainen kesäolympialaisten kultamitalisti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakomitea yllätti – Matti Heikkinen uusi Huippu-urheiluyksikön johtaja

Kommentoi Facebookissa