Olympiakomitea yllätti – Matti Heikkinen uusi Huippu-urheiluyksikön johtaja

Maastohiihdon moninkertainen arvokisamitalisti Matti Heikkinen on Suomen Olympiakomitean uusi huippu-urheilujohtaja. (Kuva GRK)

Hiihdon maailmanmestari Matti Heikkinen valittiin Suomen uudeksi huippu-urheilupomoksi ahdistelukohussa ryvettyneen Mika Lehtimäen korvaajaksi.

URHEILU Suomen Olympiakomitea on valinnut entisen huippuhiihtäjän Matti Heikkisen Huippu-urheiluyksikön uudeksi johtajaksi. Hän korvaa tehtävässä Mika Lehtimäen, joka erosi viime maaliskuussa naisiin kohdistuneen epäasiallisen käytöksen takia.

Loppusuoralle valintaehdokkaissa pääsivät myös Valentin Kononen, Henrik Dettmann ja Mika Kulmala. Koripallovalmentajana vakuuttavia meriittejä saavuttanutta Dettmannia pidettiin vahvana ehdokkaana, mutta Heikkinen katsottiin lopulta parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Halusimme suunnata valintaa siten, että siinä korostuu kyky johtaa ja innostaa huippu-urheilun verkostoja. Matti Heikkinen erottui hakijajoukosta edukseen lämminhenkisenä ja rentona, mutta samalla kunnianhimoisena ja kannustavana persoonana. Toivotan Matin lämpimästi tervetulleeksi Olympiakomitean palvelukseen. Saamme Matista erinomaisen johtoryhmäkollegan edistämään yhdessä suomalaisen liikunnan ja urheilun liikettä modernilla ja vastuullisella tavalla, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto perusteli valintaa tiedotteessa.

Heikkinen, joka on koulutukseltaan kauppatieteiden kandidaatti, voitti urallaan maailmanmestaruuden 15 kilometrin hiihdossa Oslon MM-kisoissa 2011. Lisäksi hänen palkintokaappiinsa kertyi kolme MM-pronssia, joista viimeisin oli 50 kilometrin pronssi Lahden MM-kisoissa 2017.

Heikkinen lopetti uransa huippu-urheilijana vuonna 2019. Sen jälkeen hän on toiminut GRK-konsernissa markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Heikkisellä riittää haasteita huippu-urheiluyksikön johtajana. Vaikka Suomen huippu-urheilu näyttäisi nousseen pahimmasta aallonpohjastaan, ovat mitalikandidaatit tulevissa olympialaisissa toistaiseksi vähissä.

Tokion 2021 kesäolympiakisoissa Suomi saavutti vain kaksi pronssimitalia. Matti Mattsson voitti pronssia 200 metrin rintauinnissa ja Mira Potkonen nyrkkeilyssä.

Pekingin 2022 talviolympiakisoissa Suomi voitti kahdeksan mitalia, joista kaksi oli kultamitaleita, kaksi hopeisia ja neljä pronssimitaleita. Pyeongchangin 2018 olympialaisiin verrattuna mitaleita tuli kaksi enemmän, mutta Pekingissä suomalaiset voittivat mitaleita vain jääkiekossa sekä maastohiihdossa, mikä kertoo suomalaisen huippu-urheilun tason kapeudesta.

– On löydettävä kestävä tasapaino siihen, kuinka päivitämme toimintamme tämän ajan yhteiskunnan vaatimusten mukaiseksi ja menestymme silti aiempaa paremmin kansainvälisessä kilpailussa. Se onnistuu vain verkostoyhteistyöllä ja vahvan luottamuksen rakentamisella urheilun arjessa, Heikkinen sanoo.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengiltä hurja nousu – Lauri Markkanen ratkaisi voiton

Kommentoi Facebookissa