Vanhojen asuntojen myynti kasvoi viime vuoteen verrattuna

Välittäjien tekemiä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Suomessa tammi-marraskuussa yhteensä 54 400 kappaletta.

Välittäjien tekemiä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Suomessa tammi-marraskuussa yhteensä 54 400 kappaletta. (Kuva Fotolia)

Asuntokauppaa on kuluvana vuonna piristänyt myös lisääntynyt uudisrakentaminen.

KOTI Päättymässä oleva asuntokauppavuosi 2016 on ollut edelliseen vuoteen verrattuna pirteä. Vanhoja asuntoja myytiin tammi–marraskuun aikana Suomessa 3,2 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppa piristyi viime vuodesta vain reilun prosentin verran, kun muualla Suomessa kasvua oli 4,0 prosenttia.

Välittäjien tekemiä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Suomessa tammi­–marraskuussa yhteensä 54 400 kappaletta, mikä on 1 700 kauppaa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

– Uudisrakentaminen on useissa suurissa kaupungeissa ollut kuluvana vuonna ennätysvilkasta. Usein uudisrakentaminen piristää kokonaisasuntokauppaa, ja näin on tapahtunut myös tänä vuonna, Huoneistokeskuksen vt. toimitusjohtaja Lea Jokinen kertoo.

Vaikka marraskuussa vanhat asunnot menivät kaupaksi hyvin, Helsingissä vanhojen asuntojen kauppamäärät pysyivät tänä vuonna 0,9 prosenttia alle viime vuoden lukuja. Espoossa vanhojen asuntojen kauppa sen sijaan piristyi 2,0 prosenttia ja Vantaalla 7,4 prosenttia verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Tampereella vanhojen asuntojen kauppa on käynyt vilkkaana: kauppamäärät nousivat tammi–marraskuussa 8,3 prosenttia vuoden takaisesta. Reipasta nousua vanhojen asuntojen kauppamäärissä oli tammi–marraskuussa lisäksi Jyväskylässä (+9,9 %), Oulussa (+10,3 %), Kuopiossa (+9,3 %), Turussa (+14,2 %) ja Lahdessa (+3,5 %).

– Asuntokauppavuosi 2016 on ollut nousujohteinen erityisesti kasvukeskuksissa. Asuntorahastot ja institutionaaliset sijoittajat ovat olleet aktiivisia asuntosijoitusmarkkinoilla. Eniten on sijoitettu pieniin asuntoihin, kuten yksiöihin ja kaksioihin, Jokinen sanoo.

Vanhojen asuntojen kauppa kävi kuluvana vuonna edellistä vuotta selkeästi vaisummin muun muassa Joensuussa, pudotusta on 7,5 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen myyntiajat lyhenivät tammi–marraskuussa kolmella vuorokaudella verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella myyntiajat lyhenivät tammi-marraskuussa kymmenellä vuorokaudella vuoden takaisesta: vuonna 2015 vanhojen asuntojen myyntiajat olivat keskimäärin 103 vuorokautta, ja vuoden 2016 tammi–marraskuussa 93 vuorokautta.

Kotitaloudet nostivat lokakuussa 2016 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,14 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli lokakuun lopussa 93,8 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,4 prosenttia. Kotitalouslainoista oli lokakuun lopussa Suomen Pankin mukaan kulutusluottoja 14,6 miljardia euroa ja muita lainoja 16,2 miljardia euroa.

Kommentoi Facebookissa