VANHUSTENHOITO Vanhusten hoitopalvelua tarjoavien terveys- ja hoivayritysten epäkohdista aiheutuneiden kohujen johdosta on esitetty yhä voimallisempia näkökantoja, että vanhuspalveluiden hoitajamitoitus olisi sisällytettävä lakiin.
Hallituspuolueista kokoomus on viimeisimpänä myöntymässä asiaan, jos kirjataan valtiovarainministeri Petteri Orpon vaatimat sitovat perusteet henkilökohtaiselle hoitajamitoitukselle. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo aikovansa käynnistää hoitajamitoitukseen liittyvän lain valmistelun ministeriössä, mutta lakia ei ehdittäisi pääministeri Juha Sipilän mukaan enää käsitellä eduskunnassa ennen vaaleja.
Myös oppositio jättää lakialoitteen vanhuspalvelulakiin säädettävästä henkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Oppositio sanoo tarjoavansa koko eduskunnalle – myös hallituspuolueille – mahdollisuuden allekirjoittaa lakialoite ja korjata hoitajamitoitus kuntoon vielä tällä vaalikaudella.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tapaa tällä viikolla vanhustenhoidon ja varhaiskasvatuksen toimijoita. Liitto on tyytyväinen siihen, että sen pitkäaikainen tavoite on toteutumassa. SuPer pitää erittäin tärkeänä sitä, että mitoitukselle määritellään kaikille yhteinen laskentakaava, johon lasketaan vain koulutettujen hoitajien työ. Lakiin on kirjattava sanktiot sen rikkomisesta, sillä kyse on turvallisuudesta.
− Mitoituksen täytyy tarkoittaa kokoaikaista työtä, jota tekevät koulutetut hoitajat. Siivoukseen, ruuanlaittoon ja pyykinpesuun tulee palkata riittävästi tukipalvelun työntekijöitä, jotta nämä työt eivät ole hoidosta pois, puheenjohtaja Paavola linjaa.
Usein kokoaikaisen työntekijän sijaiseksi palkataan osa-aikainen työntekijä. Varsinaiselle hoitotyölle ei jää aikaa, kun koulutetut hoitajat siivoavat ja pyykkäävät. Nollatunti- ja runkotyösopimukset aiheuttavat Paavolan mukaan kohtuuttomia tilanteita työntekijän toimeentulon suhteen ja mahdollistavat kikkailun hoitajamitoituksella.
− Jos työntekijä haluaa tehdä osa-aikaista työtä, se on toki sallittava. Mutta silloinkin työnantajan on varmistettava, että ammattitaitoista henkilökuntaa on riittävästi paikalla ja tunnit täyttyvät, Paavola toteaa.
Julkisuudessa on keskusteltu myös siitä, miten hoito- ja hoiva-alalle saadaan tarpeeksi työntekijöitä. Moni vaihtaa alaa jo pian valmistumisen jälkeen paremman palkan ja nykyisen työn kuormittavuuden vuoksi.
Kommentoi Facebookissa