Vastaanottokeskuksissa koronatartuntoja etupäässä Uudellamaalla – ulkopuolisten vierailut toistaiseksi kielletty

Nihtisillan vastaanottokeskus on yksityisen Luona Oy:n ylläpitämä aikuisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Espoon Kilossa.

Nihtisillan vastaanottokeskus on aikuisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Espoon Kilossa. (Kuva Hezzu)

Asukkaiden siirtoja keskusten välillä tehdään epidemian aikana mahdollisimman vähän.

KORONAVIRUS Maahanmuuttovirasto kertoo, että vastaanottokeskuksissa on todettu tähän mennessä 30 koronatartuntaa. Suomessa on 40 vastaanottokeskusta, joista kuudessa on todettu tartuntoja.

Keskuksissa on kirjoilla noin 7 700 ihmistä, joista noin 4 400 asuu vastaanottokeskuksissa. Suurin osa tartunnoista on todettu Uudellamaalla.

– Espoossa Nihtisillan vastaanottokeskuksessa kaupungin tartuntatautilääkäri on tehnyt tartuntojen takia päätöksen aloittaa laajempi testaus. Teemme yhteistyötä keskuksen toiminnasta vastaavan Luona Oy:n ja terveysviranomaisten kanssa tilanteen hoitamiseksi, tulosalueen johtaja Olli Snellman Maahanmuuttovirastosta kertoo.

Maahanmuuttoviraston tehtävä on ohjata ja valvoa vastaanottokeskustoimintaa Suomessa, keskuksia ylläpitävät esimerkiksi kunnat, SPR ja yritykset. Maahanmuuttovirasto vastaa kahdesta valtion vastaanottokeskuksesta Oulussa ja Joutsenossa sekä säilöönottoyksiköistä Helsingissä ja Joutsenossa.

Kaikissa vastaanottokeskuksissa työskentelee sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Maahanmuuttovirasto on antanut keskuksille varautumis- ja toimintaohjeita tammikuusta 2020 alkaen. Ohjeistuksia arvioidaan ja päivitetään tilanteen mukaan.

Vastaanottokeskuksiin on suunniteltu tila- ja majoitusratkaisuja mahdollisia karanteeni- ja eristystilanteita varten. Keskuksille on annettu mahdollisuus hankkia tarvittaessa tilapäisesti erillisiä lisätiloja, jotta tarvittavia järjestelyjä voidaan toteuttaa.

– On selvää, että korona koskettaa myös vastaanottokeskusten asiakkaita ja työntekijöitä, vaikka varotoimia onkin otettu kattavasti käyttöön. Keskusten toimitilat ovat usein haastavat, mutta olemme onnistuneet laskemaan keskusten keskimääräistä käyttöastetta, mikä on osaltaan tuonut helpotusta tilanteeseen, Snellman kertoo.

Vastaanottokeskuksia on pyydetty hankkimaan tarvittavia suojavarusteita. Suojavarusteista on kuitenkin vielä pulaa, ja varustehankintoja on jatkettava aktiivisesti. Asukkaiden siirtoja keskusten välillä tehdään epidemian aikana mahdollisimman vähän.

Koronatilanne näkyy monin tavoin myös vastaanottokeskusten arjessa. Keskusten siivousta on tehostettu, ja ruokailuita on porrastettu. Vastaanottokeskuksissa on karsittu tilapäisesti vapaa-ajan toimintaa. Henkilökohtaista asiointia vastaanottokeskuksissa pyritään rajoittamaan, ja ulkopuolisten vierailut on toistaiseksi kielletty.

Vastaanottokeskukset välittävät turvapaikanhakijoille ohjeita koronasta ja poikkeusoloista useilla kielillä.

Lue myös: Vastaanottopaikkoja lisätään – leireiltä siirrettäviä alaikäisiä turvapaikanhakijoita alkaa saapua kevään aikana

Kommentoi Facebookissa