VATT tutki – dieselin hiilidioksidiveron nosto korotti pumppuhintaa eniten maaseudun pienituloisilla

Tutkimuksen mukaan alueellisten erojen vuoksi hiilidioksidiveron korotus voi kuormittaa maaseudun pienituloisia suhteettomasti. (Kuvituskuva Neste)

Hiilidioksidiveron vaikutuksessa kuluttajahintoihin on huomattavia alueellisia eroja.

TALOUS Ilmastopäästöjen vähentämiseksi tehty vuoden 2012 verouudistus korotti dieselin hiilidioksidiveroa tuntuvasti 11 sentillä litraa kohden. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijaryhmä osoittaa, että veronkorotuksen vaikutus pumppuhintoihin vaihteli alueittain.

Veronkorotuksen seurauksena dieselin hinta kallistui eniten pienituloisilla alueilla ja maaseudulla. VATT:n tutkijat Jarkko Harju, Tuomas Kosonen, Marita Laukkanen ja Kimmo Palanne selvittivät, että keskimäärin dieselin tankkaushinta kallistui verokorotusta vähemmän, mutta dieselin hinnannousussa oli merkittäviä paikallisia eroja.

Tutkimuksen perusteella 11 sentin korotus hiilidioksidiverossa siirtyi täysimääräisenä diesellitran hintaan vain maaseudulla. Kaupungeissa ja suurituloisimmilla alueilla dieselin hinta nousi keskimäärin 7,5 senttiä. Pienituloisimmilla alueilla hinnannousua oli noin 9 senttiä. Keskimäärin dieselin hinta nousi noin 8 senttiä.

– Muutamien senttien erot voivat tuntua pieniltä, mutta siinä missä neljä lisäeuroa 60 litran tankillisen hintaan tuskin vaikuttaa hyvätuloisen autoiluun, voi kuuden euron lisähinta tankilliseen olla pienituloiselle iso raha, tutkimusprofessori Tuomas Kosonen VATT:sta toteaa.

– Alueellisten erojen vuoksi veronkorotus voi kuormittaa maaseudun pienituloisia suhteettomasti taloudellisesti ja samanaikaisesti olla saavuttamatta sille asetettuja kansallisia ympäristötavoitteita.

Aikaisemmat tutkimukset, esimerkiksi arvonlisäveron alennuksista, ovat osoittaneet, että veronalennukset eivät myöskään siirry täysimääräisinä kuluttajahintoihin.

– Veronkorotukset ja -alennukset eivät siirry suoraan kuluttajahintoihin. Tämä tulisi ottaa huomioon veropoliittisia päätöksiä suunnitellessa, johtava tutkija Marita Laukkanen VATT:sta toteaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon arvion mukaan bensan hinnan alentaminen 20 sentillä maksaisi 800 miljoonaa, VATT:n mukaan miljardi olisi arviona lähempänä.

Polttoaineiden hiilidioksidivero otettiin käyttöön 1990-luvulla. Vuoden 2012 verouudistus korotti dieselin hiilidioksidiveroa huomattavasti, mutta se ei juuri vaikuttanut bensiinin hiilidioksidiveroon. Tutkimuksessa dieselin hintakehitystä uudistuksen jälkeen verrataan bensiinin hintakehitykseen.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on soveltavan taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö, joka tuottaa tutkimustietoa talouspoliittisen päätöksenteon ja sen vaihtoehtoja koskevan keskustelun tueksi. Tutkimus on julkaistu Journal of Environmental Economics and Management -tiedelehdessä, joka on yksi ympäristötaloustieteen arvostetuimmista kansainvälisistä julkaisuista.

Lue myös: Kahden euron pumppuhinta näkyy myös jääkaapissa – alkaako tili olla tyhjä ja mitta täysi?

Kommentoi Facebookissa