Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta ja seksuaalirikoksista – ”Kaikki asianomistajat ovat olleet nuoria”

Poliisi epäilee yli 70-vuotiasta Veijo Baltzaria lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on joutunut seitsemän naista.

Poliisi epäilee yli 70-vuotiasta kuttuurineuvos Veijo Baltzaria lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on joutunut seitsemän naista. (Kuva AOP)

Poliisi sai valmiiksi poikkeuksellisen laajan rikoskokonaisuuden esitutkinnan.

IHMISKAUPPA Helsingin poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinnan. Kokonaisuuden selvittäminen poliisissa on kestänyt yli vuoden. Tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutettu puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä.

Poliisi epäilee yli 70-vuotiasta kulttuurineuvos Veijo Baltzaria lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on esitutkinnan perusteella joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa asianomistajista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä. Poliisi tiedottaa esitutkinnan tuloksista, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja esitutkinta on ollut suuren mediahuomion kohteena.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1.8.2004‒19.11.2019 välisenä aikana. Tapahtumapaikat ovat Helsinki, Espoo, Raasepori, Suonenjoki ja Kuopio. Rikosnimikkeet ovat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Poliisi epäilee, että Baltzar on tutustunut tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvännyt heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Epäillään, että hän on houkutellut asianomistajia ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan. Asuinpaikkoja on ollut ensin useampi paikka pääkaupunkiseudulla ja lopulta iso asunto Tammisaaressa. Lisäksi rikoksista epäillyllä on ollut käytössään asunto ainakin Kuopiossa.

Asunnoissa asui miehen lisäksi kaksi naista, joita epäillään avunannosta ihmiskauppaan, sekä erinäinen määrä muita nuoria naisia.

– Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ‒ ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla ‒ värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela.

Juttuvinkki: Kohuotsikoissa jo 1970-luvulla – lehden kannessa kysyttiin, kuka kirjoittaa Veijo Baltzarin kirjat

Turvattomalla tilalla viitataan siihen, että kaikki asianomistajat ovat olleet nuoria ‒ vaikka eivät kaikki alaikäisiä ‒ ja heillä on ollut jo ennestään elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet rikoksesta epäillylle, eli hän on ollut tietoinen asianomistajien haavoittuvasta asemasta.

Riippuvainen asema perustuu muun muassa siihen, että asianomistajat ovat olleet taloudellisesti ja majoituksen suhteen riippuvaisia rikoksista epäillystä. Lisäksi rikoksista epäilty on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Asianomistajien on pitänyt rikoksista epäillyn luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt ovat koskeneet muun muassa pukeutumista ja ulkonäköä, syömistä, liikkumista ja yhteydenpitoa yhteisön ulkopuolelle. Epäillään, että asianomistajat erkaannutettiin perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin, sekä että asianomistajien koulunkäyntiä tai opiskelua on myös jossain määrin rajoitettu.

Lisäksi epäillään, että asianomistajiin kohdistettiin väkivaltaa ja yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri, ja että osa asianomistajista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi.

Osalla asianomistajista on ollut työsopimus rikoksesta epäillyn yhdistykseen. Ne, joilla on ollut työsopimus, ovat pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan rikoksesta epäillyn tilille. Epäillään, että asianomistajia velvoitettiin tekemään ylipitkiä työpäiviä korvauksetta tai ilman asianmukaista korvausta, vapaapäiviä tai lomia.

Asianomistajien lisäksi poliisi on kuullut lukuisia todistajia, joista suuri osa on ollut jollakin tavalla mukana yhdistyksen toiminnassa. Rikoksista epäilty otettiin kiinni hänen asunnostaan Tammisaaressa 19.11.2019.

Samana päivänä kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin suuri määrä tavaraa ja materiaalia, muun muassa erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty esitutkinnassa todisteena. Rikoksista epäilty vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa 21.11.2019, ja hän on edelleen vangittuna.

Kokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18.11.2020. Poliisi on tehnyt esitutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Rikosuhripäivystyksen kanssa asianomistajien auttamiseksi ja tukemiseksi.

Lue myös: Tarja Halonen nimitti rikoksesta tuomitun Veijo Baltzarin kulttuurineuvokseksi – arvonimen voi myös menettää vankeusrangaistuksesta

Kommentoi Facebookissa