Veikkausliigassa hermot koetuksella – seuralta piruileva tiedote, sarjalta kutsut ministereille

HIFK juhlii maalia.

HIFK juhlii maalia. (Kuva AOP)

HIFK tiukensi turvavälejä ja päästi otteluunsa vain viisi katsojaa. Krista Kiuru ja Sanna Marin saivat Veikkausliigalta kutsun katsomaan turvallista jalkapallo-ottelua paikan päälle.

JALKAPALLO Veikkausliigassa pelattiin lauantaina kaksi ottelua. Oulussa SJK voitti AC Oulun 2-0 ja Helsingissä HIFK pelasi FC Ilveksen kanssa 1-1 -tasapelin.

Kauden ennätysyleisö nähtiin perjantaina Kuopiossa, missä 650 katsojaa oli seuraamassa paikan päällä KuPSin 2-0 -voittoa IFK Mariehamnista. Lauantain peleissä Oulussa katsojia oli 379 ja Helsingissä viisi.

Käytännöt ovat yleisörajoitusten osalta eri puolilla Suomea erilaisia. Pääkaupunkiseudulla jalkapallopeliin saa yhä päästää vain kuusi katsojaa. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla ravintoloissa saa olla asiakkaita sisätiloissa huomattavan paljon enemmän ja Veikkauksen kasinolla saa pelailla uhkapelejä samanaikaisesti satoja asiakkaita.

HIFK julkaisi perjantaina tiedotteen, joka sisälsi sarkasmia. Seura ilmoitti pitävänsä huolta turvaväleistä ja päästävänsä paikan päälle vain viisi katsojaa:

”Vallitsevien rajoitusten mukaan enintään kuuden henkilön suuruiset yleisötapahtumat ovat tällä hetkellä sallittuja Uudenmaan alueella. HIFK on siksi päättänyt päästää viisi katsojaa Itäkatsomon puolelle lauantaina 15.5. pelattavaan Veikkausliigan otteluun Ilvestä vastaan. Otteluun pääsee viisi ensimmäistä kauden 2021 kausikortin ostanutta henkilöä. HIFK on ollut kyseisiin henkilöihin yhteydessä käytännön järjestelyistä.”

– Halusimme olla vastuullisia ja varmistaa turvallisen tapahtuman siihen osallistuville katsojille. Siksi päätimme ottaa Itäkatsomoon viisi henkilöä, vaikka kuudelle olisi määräysten puolesta ollut tilaa. Rajoittamalla Itäkatsomon katsojamäärän viiteen varmistamme, että riittävät turvavälit katsojien välillä pysyvät läpi tapahtuman, kommentoi HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrottiin, että itäkatsomo on pituudeltaan yli sata metriä, joten jokainen katsoja pysyy yli 20 metrin verran erossa muista katsojista. Tästä syystä myös äänekäs kannustaminen ulkoilmassa voidaan sallia – se on jopa suotavaa!

Veikkausliiga puolestaan julkaisi lauantaina tiedotteen, jossa esitti kutsun pääministeri Sanna Marinille sekä peruspalveluministeri Krista Kiurulle tutustumaan terveysturvalliseen jalkapallo-otteluun. Marin vastasi kutsuun twitterissä myöntävästi, mutta Kiuru ei vielä ole reagoinut.

Veikkausliigan kutsukirje Marinille ja Kiurulle on tässä:

”Covid-19 -pandemia on vaikuttanut merkittävästi yhteiskuntaan alkukeväästä 2020 saakka ja useat tahot ovat väistämättä joutuneet kärsimään välttämättömistä rajoitustoimista. Yhteiskunnan pyörien pyörimisen kannalta nyt keväällä aloitettu rajoitustoimien asteittainen purkaminen on kuitenkin yhtä lailla välttämätöntä ja kaikille tervetullutta.

Suomalaisen jalkapallon miesten pääsarjassa Veikkausliigassa terveysturvallisuus edellä järjestettiin jo viime vuonna yli sata ottelua Palloliiton kanssa yhteistyössä tehtyjen erittäin yksityiskohtaisten ja tiukkojen ohjeitten mukaisesti, eikä näistä tapahtumista lähtenyt liikkeelle ensimmäistäkään todennettua tartuntaketjua. Vajaan kuukauden kuluttua miesten maajoukkueemme matkustaa historiallisiin EM-kisoihin ja kotimaisen pääsarjan mielenkiinto on myös poikkeuksellisen korkealla.

Haluammekin kutsua teidät seuraamaan Veikkausliigan ottelua. Jokainen seuroistamme voi samalla esittää, miten järjestelyt Veikkausliigan ottelussa käytännössä sujuvat voidaksenne muodostaa omakohtaisen kokemuksen pohjalta mielipiteenne siitä, onko otteluihin turvallista ottaa yleisöä suuremmassa määrin.

Vaikeiden aikojen keskellä on jokainen, ja te etenkin, joutunut taiteilemaan sanoman ja sen välittämisen kanssa. Jalkapallokatsomo tarjoaa hienon urheilutapahtuman ja raittiin ulkoilman lisäksi myös mahdollisuuden kannustaa täysin äänenpainoin ja sen enempää miettimättä, spontaanisti. Jalkapallo on parasta paikan päällä – ja myös turvallista – sen kokee ja todistaa parhaiten itse osallistumalla.

Veikkausliigaa pelataan 11 paikkakunnalla ympäri Suomen ja olette tervetulleita joko erikseen tai yhdessä seuraamaan vapaavalintaista Veikkausliigaottelua – esimerkiksi Helsingissä tai Tampereella, perinteikkäässä Porissa Veikkausliigajalkapalloa ei valitettavasti tällä kaudella nähdä. Veikkausliigan otteluohjelma kokonaisuudessaan on nähtävissä Veikkausliigan verkkosivuilla.

Mikäli alkavan kesän sää osoittautuu koleanpuoleiseksi, niin tarjoamme lämmikkeeksi myös valitsemanne ottelun kotijoukkueen kaulaliinan. Toki värin tunnustaminen – mikäli ilmaus tässä sallitaan – lisää tunnelmaa myös lämpimämmällä kelillä.

Pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan pari päivää ennakkoon sähköpostitse tiedotus@veikkausliiga.com mihin otteluun olette halukas saapumaan paikalle ja järjestämme teille pääsylipun – sillä hetkellä vallitsevia rajoituksia noudattaen.”

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Miten käy jalkapallon EM-fanireissujen? – matkustamista ei suositella

Kommentoi Facebookissa