Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja uhkailee länsivaltoja – ”Jos joku harkitsee puuttumista tilanteeseen…”

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti ukrainalaisia sotilaita laskemaan aseensa.

UKRAINA Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti varhain aamulla maan käynnistäneen Ukrainassa sotatoimet. Puhe oli ilmeisesti nauhoitettu ja Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken varoitti jo tunteja aikaisemmin, että Venäjä hyökkäisi ennen aamua.

Ukrainassa on tehty iskuja useisiin kohteisiin kuten maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan, myös Kiovassa, Kramatorskissa, Mariupolissa ja Odessassa on kuulunut räjähdyksiä. Uutistoimisto Interfax on ilmoittanut, että venäläisjoukot olisivat jo tunkeutuneet Mariupoliin ja Odessaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lainkaan pakotteista, joita on asetettu muun muassa Venäjän duuman jäseniä kohtaan. Putin varoittaa puheessaan länsivaltoja puuttumasta asiaan.

– Jos joku ulkopuolinen harkitsee puuttumista tilanteeseen… jos teette niin, tulette kohtaamaan seuraukset, jotka ovat suuremmat kuin koskaan historiassa, Putin uhkasi.

Putin kehotti myös ukrainalaisia sotilaita laskemaan aseensa ja nimitti Ukrainan hallintoa uusnatseiksi. Ennen hyökkäystä levitettiin paljon disinformaatiota, jolla yritettiin oikeuttaa Venäjän sotilasoperaatiota. Useat tahot ovat kuitenkin paljastaneet väitteet valheellisiksi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui myös hätäistuntoon, ja Ukrainan YK-suurlähettiläs piti dramaattisen suoraan Venäjään kohdistuneen puheen.

– Sotarikolliset eivät joudu kiirastuleen, he menevät suoraan helvettiin, Ukrainan lähettiläs Serhii Kyslytsja sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä Suomen antavan tukensa ukrainalaisille.

”Tuomitsen jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Venäjän toimet kohdistuvat Ukrainaan, mutta samalla ne hyökkäävät koko Euroopan turvallisuusjärjestystä vastaan. Tunnemme syvää myötätuntoa Ukrainaa kohtaan ja haemme tapoja lisätä tukeamme Ukrainalle.”

Ukrainaan on julistettu poikkeustila. Presidentti Volodymyr Zelenskyi pyytää kansalaisia pysymään kotona ilman paniikkia. Ukrainan asevoimat vastaavat hyökkäykseen, presidentti valaa uskoa.

  • Artikkelia päivitetään tarvittaessa

Lue myös: Venäjä tunnusti separatistialueiden nukkevaltioiden itsenäisyyden – Putin määräsi sotilaita Ukrainaan

Kommentoi Facebookissa