Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – Nuorten Leijonien päävalmentaja-asiat uusiksi

Nuoret Leijonat juhlii maalia. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

Tomi Lämsä poistui KHL:stä Ukrainan sodan takia. Hän jatkaa uraansa Nuorten Leijonien päävalmentajana.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkoliitto on vahvistanut, että Tomi Lämsä toimii ensi syksystä alkaen alle 21-vuotiaiden miesten A-maajoukkueen päävalmentajana. Lämsän sopimus kattaa kaksi kautta ja jatkuu kevääseen 2024.

Lämsän sopimus ei kata pelkästään nuorten maajoukkueen valmentamista. Hänellä on jatkossa iso rooli koko suomalaisen huippukiekon kehittämisessä.

Lämsän vastuulle kuuluu yhdessä Jukka Jalosen ja Kimmo Oikarisen kanssa suomalainen huippukiekko. Tähän sisältyvät maajoukkuetoiminta, seurayhteistyö, sidosryhmätyöskentely ja hallinnolliset tehtävät.

Lämsä, 42, kuuluu niiden harvojen suomalaisvalmentajien joukkoon, jotka ovat onnistuneet Venäjällä. Hän toimi viimeiset kaksi kautta KHL:ssä Salavat Julajev Ufan päävalmentajana.

Lämsän komennossa Salavat Julajev menestyi. Lämsä olisi todennäköisesti jatkanut Ufassa ensi kaudellakin, ellei Venäjä olisi 24. helmikuuta aloittanut raakalaismaista sotaansa Ukrainassa.

Lämsä jatkoi Ufassa kevääseen saakka. Salavat Julajevin kausi päättyi KHL:ssä toisella pudotuspelikierroksella. Jopa mestariehdokkaana pidetty seura menetti mahdollisuutensa parempaan menestykseen ulkomaalaispelaajien, kuten Teemu Hartikaisen ja Sakari Mannisen poistuttua riveistä Venäjän sotatoimien takia.

Jääkiekkoliitosta avautui Lämsälle sopivasti paikka, kun Kari Jalonen päättikin siirtyä Tshekin A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Jalosen oli tarkoitus toimia Lämsän paikalla, mutta Tshekki tarvitsi uutta voimaa epäonnistuttuaan Pekingin olympiajääkiekossa totaalisesti.

Ratkaisu oli Tshekiltä oikea. MM-kisoissa Kari Jalonen valmensi Tshekin pronssille.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue on erikoisessa tilanteessa, kun Antti Pennanen valmentaa sitä vielä elokuussa MM-kisoissa Kanadassa. Viime vuodenvaihteessa Edmontonissa ja Red Deerissä pelattu nuorten MM-turnaus keskeytyi koronapandemian takia, mutta elokuussa on uusi yritys.

Nuorten maajoukkuetta muutaman kauden valmentaneen Pennasen piti toimia tulevalla kaudella Jokereiden päävalmentajana. Jokerit kuitenkin vetäytyi KHL:stä Venäjän sotatoimien takia.

Huhutaan, että Pennanen olisi vahva ehdokas Jukka Jalosen seuraajaksi A-maajoukkueen päävalmentajana. Ehkä siirto tapahtuu hyvinkin pian, jos Jukka Jalonen kelpaa valmentajaksi NHL:ään.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomessa nyt seitsemän triplakultaleijonaa

Kommentoi Facebookissa