Venäjälle kova rangaistus – neljäksi vuodeksi ulos olympialaisista!

Venäjä on dopingrikkeiden takia suljettu urheilun suurtapahtumista kuten olympiakisoista vuosiksi 2020-2023.

Venäjä on dopingrikkeiden takia suljettu urheilun suurtapahtumista kuten olympiakisoista vuosiksi 2020-2023. (Kuva AOP)

Venäjältä paljastui niin raskaita dopingrikkeitä, että maa suljettiin neljäksi vuodeksi olympiakisoista.

OLYMPIALAISET Kansainvälinen antidopingjärjestö Wada ilmoitti maanantaina sulkeneensa Venäjän neljäksi vuodeksi suurista urheilutapahtumista dopingnäytteisiin liittyvän datan manipuloinnin takia. Venäjä suljetaan Tokion 2020 ja Pekingin 2022 olympialaisista ja Wada suosittelee, että lajiliitot sulkisivat Venäjän neljäksi vuodeksi MM-kisoistaan.

Wada sai tietovuodossa 2017 käsiinsä dopingnäytteisiin liittyvää dataa Moskovan antidopinglaboratoriosta. Pitkän tivaamisen jälkeen Moskovan antidopinglaboratorio suostui luovuttamaan dataa Wadalle.

Tutkimuksissa paljastui, että vuodettu data ja Moskovasta virallisesti luovutettu data poikkesivat toisistaan. Satoja dopingnäytteitä koskenutta dataa oli poistettu virallisesti luovutetusta datasta. Kova rangaistus oli tarpeen.

Vuonna 2016 Venäjältä paljastui valtion edustajien hyväksymä järjestelmällinen dopingohjelma. Paljastui myös, että Sotshin 2014 talviolympialaisten venäläisurheilijoiden dopingnäytteitä oli manipuloitu.

Yleisurheilussa dopingin käyttö on ollut Venäjällä erityisen suuri ongelma. Yleisurheilun arvokisoissa venäläisurheilijat eivät ole saaneet kilpailla kansallistunnuksillaan vuoden 2016 jälkeen. Venäläisurheilija on hyväksytty kisoihin, jos hän on kyennyt osoittamaan puhtautensa.

Wadan rangaistuspäätöksen myötä venäläiset yleisurheilijat saavat edustaa maataan arvokisoissa aikaisintaan Pariisin olympiakisoissa 2024. Yleisurheilussa venäläisten edustuskielto tulee siis kestämään vähintään kahdeksan vuotta, mikä on urheiluhistorian pisin edustuskieltorangaistus.

Järjestelmällisen dopingohjelman paljastuminen johti Venäjän sulkemiseen Pyeongchangin 2018 talviolympialaisista. Venäläisurheilijat saivat kilpailla kuitenkin Pyeongchangissa olympialipun alla. Venäjän jääkiekkojoukkueet pelasivat punaisissa paidoissa, joissa luki ”Olympic Athlete From Russia” eli ”Olympiaurheilija Venäjältä”.

Tuoreimman rangaistuksensa myötä Venäjä on edustuskiellossa Tokion 2020 kesäolympialaisista sekä Pekingin 2022 talviolympialaisista. Yksittäiset venäläisurheilijat pääsevät olympialaisiin, jos kykenevät osoittamaan, etteivät ole käyttäneet dopingia.

Vielä ei ole tietoa, miten Venäjän tapauksessa menetellään Tokion ja Pekingin kisojen joukkuelajeissa. Venäjällä on jo paikka Pekingin miesten jääkiekkoturnaukseen. Ehkä ”Olympic Athlete From Russia” -joukkue herää jälleen henkiin.
Wada ilmoittaa, ettei Venäjälle saa myöntää urheilulajien MM-kisoja neljään vuoteen. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF saattaakin siirtää Pietarin 2023 MM-jääkiekon vuoteen 2024.

Jalkapallon ensi kesän EM-turnaus saa kuitenkin armoa. Pietarissa on määrä pelata neljä EM-ottelua suunnitelmien mukaisesti ja Venäjäkin saanee osallistua kisoihin. Suomi ja Venäjä kohtaavat Pietarissa 17. kesäkuuta.

Venäjä voi vielä valittaa Wadan päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen, CAS:iin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: ”Talonmies antoi väärän piikin” – mikä oli 35 vuoden takaisen dopingskandaalin totuus?

Kommentoi Facebookissa