Venäjän jääkiekko palaa neuvostoaikaan – armeija murskaa NHL-sopimukset

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Venäjä pakottaa jääkiekkotähtiään armeijaan ja estää heidän pääsynsä NHL:ään.

JÄÄKIEKKO Venäjän olympiajoukkueessa viime helmikuussa Pekingissä hopeaa torjunut maalivahti Ivan Fedotov pidätettiin viime viikon perjantaina armeijan välttelystä. Fedotov oli tehnyt sopimuksen NHL-seura Philadelphia Flyersin kanssa, mitä Moskovan TsSKA ei sietänyt.

TsSKA halusi Fedotovin maalilleen. Paras keino oli pyytää Venäjän valtiota apuun ja brutaalit keinot nähtiinkin viime viikon perjantaina.
Fedotov on tiettävästi armeijan hallussa. Hän on aloittamassa pakollista varusmiespalvelustaan laivastossa.

Pelko todennäköisesti musertaa Fedotovin. Hän saattaa jäädä Venäjälle armeija-aikojensa jälkeenkin, mutta suorittanee asevelvollisuutensa TsSKA:ssa jääkiekkoa pelaten. Se on Vladimir Putinin hallinnon päätös.

Mahdollisesti venäläispelaajien määrä NHL:ssä romahtaa, mikäli Venäjä jatkaa nykyisellä tiellään. Myös Minnesota Wildin tähtihyökkääjää Kirill Kaprizovia vaaditaan asepalvelukseen.

Fedotovin ja Kaprizovin tapaukset ovat säälittäviä ja surullisia. Vladimir Putinin hallinto on viemässä myös Venäjän jääkiekon Neuvostoliiton tielle. Neuvostoaikoinahan pelaajien ei sallittu siirtyä Neuvostoliitosta NHL:ään.

Venäjän jääkiekko ajautuu joka tapauksessa syöksykierteeseen. Ukrainan sota romahduttaa KHL:n tason, kun lännen talouspakotteet alkavat purra Venäjällä toden teolla. Venäjän jääkiekkomaajoukkuekin on jo suljettu kaikista kansainvälisistä turnauksista paitsi Venäjän omista turnauksista Valko-Venäjää ja Kazakstania vastaan.

TsSKA tarkoittaa punaisen armeijan keskusurheiluseuraa ja alkaakin jälleen olla sitä ihan virallisesti. Fedotovin toiveet paremmasta ovat siinä, että Vladimir Putinin hallinto romahtaa, ja että venäläispelaajat pääsevät irti FSB:n ja puna-armeijan otteesta.

Mutta ulkomaalaisvahvistuksia KHL:ssä on yhä Amur Habarovsk vahvisti keskiviikkona tehneensä sopimuksen latvialaismaalivahti Janis Kalninsin kanssa. Venäjän julmat sotatoimet Ukrainassa ja Latvian synkkä historia osana Neuvostoliittoa nykyisine uhkakuvineen eivät saaneet Kalninsia epäröimään ratkaisussaan.

Jokereissakin pelannut Kalnins myönsi itse, ettei hänen päätöksensä tule olemaan suosittu, mutta hän katsoi tehneensä parhaan ratkaisunsa perheensä ja uransa kannalta. Kalnins on 30-vuotias ja hän korosti, ettei hänellä ole montaa pelivuotta jäljellä.

Latvian maajoukkueeseen hänellä ei ole enää asiaa. Latvian jääkiekkoliitto on tehnyt selväksi, etteivät KHL-sopimuksen allekirjoittavat pelaajat pääse enää maajoukkuepeleihin.

Kalninsia on haukuttu jo Latviassa urakalla. Häntä on nimitelty luopioksi ja maanpetturiksi. Miehen ahneus ja välinpitämättömyys ovat saaneet monet latvialaiset raivoihinsa.

Amurilla on vielä toistaiseksi rahoitusta maksaa ulkomaalaispelaajille palkkoja. Venäjän talous uhkaa kuitenkin romahtaa, joten Kalnins voi joutua vielä tukalaan tilanteeseen.

KHL:ssä on ensi kaudella pelaamassa ainakin kolme kentällistä länsimaisia vahvistuksia. Heidän joukossaan ovat Kalninsin ohella ruotsalainen Robin Press, kanadalainen Brandon Kozun sekä slovakialainen Michal Kristof.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomen jääkiekon ”tuntemattomat sankarit” – Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen

Kommentoi Facebookissa