Veneessä nukkumassa ollut pariskunta kuuli avunhuutoja pimeältä mereltä – alilämpöinen mies pelastettiin

Ensimmäisenä paikalle saapui pelastuslaitoksen yksikkö ja heti perään lääkärihelikopteri.

Ensimmäisenä paikalle saapui pelastuslaitoksen yksikkö ja heti perään lääkärihelikopteri. (Kuva STM)

Ilman esimerkillisesti toiminutta pariskuntaa mies olisi hyvin todennäköisesti menehtynyt mereen.

MERIPELASTUS Sunnuntain vastaisena yönä noin kello 00.30 hätäkeskus Turku vastaanotti hätäpuhelun, jonka mukaan Matildedalin venesatamassa Salossa kuului avunhuutoja. Venesatamassa veneessään nukkumassa ollut pariskunta oli herännyt ja kuullut avunhuutoja pimeältä mereltä.

Mies oli pukeutunut heti pelastautumispukuun ja nainen oli soittanut hätäpuhelun. Välittömästi hätäpuhelun jälkeen he olivat lähteneet selvittämään avunhuutojen lähdettä. Erinomaisen mallikkaasti toiminut pariskunta onnistui paikantamaan pimeällä merellä veden varassa olleen miehen, joka roikkui kiinni veneensä perässä.

Pariskunta nouti pelastusrenkaan laiturilta ja sitoi siihen köyden. Pelastusrenkaalla he vetivät miehen paikkaan, josta hänet voisi nostaa ylös. Kahden ihmisen voimat eivät siihen kuitenkaan riittäneet. Avukseen he huusivat rannalta kaksi miestä, joiden avulla mies onnistuttiin pelastamaan laiturille. Mieheltä riisuttiin märät vaatteet, hänelle annettiin takit päältä ja hänet käärittiin veneestä noudettuun avaruuslakanaan.

Tehtävää johti meripelastuskeskus Turku, joka määritti tapahtuman meripelastuksen hätätilanteeksi. Tehtävälle hälytettiin Hiittisten merivartioaseman venepartio, päivystävä meripelastushelikopteri Super Puma Turusta, FinnHEMS-lääkärihelikopteri, ensihoitoyksikkö ja useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

Ensimmäisenä paikalle saapui pelastuslaitoksen yksikkö Perniöstä ja heti perään lääkärihelikopteri. Veden varasta pelastettu oli alilämpöinen, mutta tajuissaan. Hän ehti olla veden varassa arviolta noin puolen tunnin ajan. Lääkäri tarkasti potilaan tilan ja ensihoitoyksikkö kuljetti hänet jatkohoitoon. Syy miehen mereen joutumiselle ei ole selvinnyt. Joka tapauksessa ilman avunhuudot kuullutta ja niiden jälkeen esimerkillisesti toiminutta pariskuntaa, olisi mies hyvin todennäköisesti menehtynyt mereen.

Matildedalissa oli tapahtuma-aikaan -1 astetta ja meriveden lämpötila oli noin +7 astetta. Keskimäärin ihminen selviää tajuissaan tuon lämpöisessä vedessä 30–60 minuuttia. Merivartiosto suosittelee käyttämään merialueella liikuttaessa säänmukaisia varusteita. Pelastusliivien lisäksi kellunta- tai pelastautumispuku on kevään kylmillä säillä ja vesillä oiva varuste.

Lue myös: Verkkoja nostanut mies putosi veteen – toinen ohjasi veneen rantaan ja piti kuolleesta kiinni

Kommentoi Facebookissa