Verkko ei ole kaikille lapsille yhtä turvallinen paikka – ”Tapaukset olivat ahdistaneet ja vaikuttaneet uneen”

Kukaan digitaalisia välineitä käyttävä lapsi ei ole täysin suojassa verkon haittailmiöiltä.

Kukaan digitaalisia välineitä käyttävä lapsi ei ole täysin suojassa verkon haittailmiöiltä. (Kuvituskuva Fotolia)

Lapsen tausta vaikuttaa siihen, miten haavoittuvassa asemassa hän on digitaalisessa ympäristössä.

DIGITAALISUUS Lapsen tausta ja tilanne vaikuttavat siihen, miten haavoittuvassa asemassa hän on digitaalisessa ympäristössä, ilmenee Pelastakaa Lapset ry:n tuoreesta Kuka haavoittuu verkossa -selvityksestä.

Selvityksen tulokset kertovat, että muutoinkin elämässä haavoittuvassa asemassa olevat lapset ovat haavoittuvia myös verkkoympäristössä. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset kokevat muita lapsia enemmän ikäviä tilanteita digitaalisessa ympäristössä.

Lisäksi sellaiset lapset, joiden perheissä on taloudellisia huolia, kohtaavat verkossa enemmän ahdistavia ja ikäviä tilanteita.

– Ikävillä tilanteilla voi olla myös seurauksia. Lapset kertoivat, että tapaukset olivat ahdistaneet ja vaikuttaneet esimerkiksi uneen, sanoo asiantuntija Mirja Hämäläinen Pelastakaa Lapset ry:stä.

Selvityksen mukaan monia lapsia ahdistaa verkon keskustelukulttuuri, jossa erilaisista vähemmistöistä puhutaan epäkunnioittavaan sävyyn. Moni lapsi on kohdannut myös vihapuhetta.

Lisäksi verkossa on kiusaamista eri muodoissa ja siellä lähetetään ilman suostumusta seksuaalissävytteisiä viestejä. Lapsia ja nuoria saattavat ahdistaa myös väkivaltaiset sisällöt ja mietityttää omien, yksityisten tietojen ja kuvien leviäminen.

Digitaalisuus on nykypäivänä keskeinen osa lasten ja nuorten elämää. Netti tarjoaa mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja luomiseen, sekä mielekkääseen tekemiseen kuten pelaamiseen ja uuden oppimiseen. Kukaan digitaalisia välineitä käyttävä lapsi ei kuitenkaan ole täysin suojassa verkon haittailmiöiltä.

Pelastakaa Lapset muistuttaakin, että kaikilla lapsilla tulisi olla oikeus turvalliseen digitaaliseen ympäristöön. Erilaiset sosiaalisen median alustat ovat yleisimpiä paikkoja kohdata ikäviä tilanteita.

– Erityisesti nuorten suosima videopalvelu TikTok korostui lasten ja nuorten vastauksissa. Esimerkiksi viimevuotinen kohu TikTokissa kiertäneestä niin sanotusta “itsemurhavideosta” näkyi lasten verkkokyselyn vastauksissa yllättävän paljon, kertoo Hämäläinen.

Selvitys on Tiukulan Säätiön rahoittama hanke. Hankkeen tuloksia hyödynnetään Pelastakaa Lasten digitaalisten palveluiden ja digitaalisessa ympäristössä toteutettavan ehkäisevän työn kehittämisessä. Aineistona selvityksessä on kouluissa ja sosiaalisessa mediassa tehdyt kaksi kyselyä sekä muutama haastattelu.

Selvitykseen haastateltiin kahdella kyselytutkimuksella kouluissa ja sosiaalisen median kanavissa yli 2000 lasta kuluneen vuoden aikana.

Lue myös: Etäopinnot ja yksinäisyys ovat koetelleet opiskelijoita – erityisesti nuoret naiset ja tytöt ahdistuvat

Kommentoi Facebookissa