Verohallinnon nimissä liikkuu edelleen huijaustekstiviestejä – ”Emme saa tilinumerotietoja pankeilta”

Tältä parhaillaan liikkuva tekstiviestihuijaus näyttää. (Kuva Verohallinto)

Viime vuonna noin 30 000 henkilöltä jäi veronpalautus saamatta maksupäivänä.

HUIJAUS Verohallinnon nimissä liikkuu edelleen huijaustekstiviestejä, joissa “hyvityksen saamiseksi” pyydetään klikkaamaan linkkiä verkkosivulle. Verohallinto ohjeistaa tuhoamaan viestin ja muistuttaa samalla, että veronpalautusten maksua varten oma tilinumero kannattaa ilmoittaa OmaVerossa nyt.

Sähköpostilla ja tekstiviestillä tulleita huijausviestejä liikkuu Verohallinnon nimissä valitettavasti säännöllisesti. Usein rikolliset ajoittavat huijaukset ajankohtaan, kun veroasiat ovat muutenkin ihmisten mielissä. Esimerkiksi toukokuussa oli palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät, kesällä puolestaan Verohallinto maksaa veronpalautuksia.

– Meille on tullut ilmoituksia näistä tekstiviestihuijauksista nyt kuukauden ajan. On hienoa, että ihmiset aktiivisesti ilmoittavat huijauksista meille ja varoittelevat huijauksista esimerkiksi somessa.  Sähköpostimuotoisia huijausviestejä on näkynyt jo vuosia, tekstiviestimuotoiset huijaukset ovat hieman uudempi ilmiö, erityisasiantuntija Jaakko Nummijärvi Verohallinnosta kertoo.

Toimintaohjeet huijausviestin saaneelle ovat yksinkertaiset: älä klikkaa linkkiä, tuhoa viesti. Kaikki verotukseen liittyvät asiat voi hoitaa OmaVerossa. Huijauksien takia Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei ole koskaan suoraa linkkiä OmaVeroon.

Veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäivät ovat tänäkin vuonna eri ihmisillä eri aikaan. Ensimmäiset asiakkaat saavat veronpalautuksensa heinäkuussa, suurin osa elo-syyskuussa. Lopuillekin palautukset maksetaan viimeistään joulukuussa.

– Veronpalautusten saajien pitää muistaa tarkistaa, että tilinumero on Verohallinnon tiedossa ja oikein. Emme saa tilinumerotietoja esimerkiksi pankeilta. Henkilöiden pitää muistaa itse tarkistaa OmaVerosta, että tilinumero on meidän tiedossamme ja oikein, ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta kertoo.

Viime vuonna noin 30 000 henkilöä sai veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut henkilöiden tilinumeroita ajoissa tiedossa. Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean konttoreista myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja vielä saa.

Kaikkien veronpalautusten ja mätkyjen maksupäivät eivät ole vielä tiedossa. Maksupäivät kerrotaan lopullisella verotuspäätöksellä.

Lue myös: Kesä on huijareiden kulta-aikaa – yrityksiin kohdistuu yhä taitavampia huijausyrityksiä

Kommentoi Facebookissa