Vetäytyvien venäläissotilaiden jäljiltä löytyy julmia sotarikoksia Ukrainassa – ”Ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia”

Sotilas kävelee kadulla makaavien ruumiiden ohi Ukrainan saatua jälleen Butšan haltuunsa. (Kuva AOP)

Venäläissotilaiden kerrotaan syyllistyneen muun muassa raiskauksiin ja siviilien teloituksiin.

UKRAINA Venäjä on joutunut vetäytymään useilta alueilta Ukrainassa, kun sen hyökkäys ja yritys saartaa maan pääkaupunki Kiova epäonnistui.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on dokumentoinut Venäjän armeijan sotarikoksia siviilejä vastaan Ukrainassa. Useita tapauksia on ilmennyt muun muassa Tšernihivissä, Harkovassa ja Kiovan lähellä.

– Dokumentoimamme tapaukset ovat sanoinkuvaamatonta, tahallista julmuutta ja väkivaltaa ukrainalaisia ​​siviilejä kohtaan, sanoo Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Hugh Williamson.

– Raiskaukset, murhat ja muu väkivalta Venäjän joukkojen hallussa olevia ihmisiä kohtaan tulisi tutkia sotarikoksina.

Venäläissotilaat pitivät hallussaan esimerkiksi Butšan kaupunkia lähes kuukauden, ja armeijan jäljiltä on paljastunut vakavia sotarikoksia. Venäläissotilaat ovat silminnäkijätodistusten mukaan muun muassa teloittaneet siviilejä.

Uutistoimistojen ottamissa kuvista Butšan kaduilta näkyy kuolleita siviileitä, joiden kädet on sidottu taakse. Ukrainan armeijan mukaan monilta kuolleista on löydetty myös merkkejä kidutuksesta, osa uhreista on lapsia. Kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk sanoo, että 280 ihmistä on haudattu joukkohautaan.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri on seurannut tarkasti tapahtumia Ukrainassa. Hän kommentoi asiaa Twitterissä:

”Osasin ennustaa sotarikoksia kun venäläiset etenivät Ukrainassa. En kuitenkaan tässä mittakaavassa ja käytännössä kaikkialla missä saivat alueita haltuunsa.”

Myöskään Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ei yllättynyt tapahtuneista.

”Ukraina ottanut haltuunsa koko Kiovan alueen aina Valko-Venäjän rajalle saakka. Venäjän sota romahti rintaman tällä lohkolla. Taakse jäi rujo määrä massamurhia. Tämä ei tule yllätyksenä Venäjän sotia seuranneelle. Ne kuuluvat Venäjän tapaan sotia.”

Nyt paljastuneet teot ja raportit Ukrainasta ovat pöyristyttäneet myös kansainvälistä yhteisöä. Esimerkiksi Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoo, että maa kerää yhdessä muiden valtioiden kanssa todisteita sotarikostutkintaa varten kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Lue myös: Jopa 60 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen Natoon – ja päätöksen jo tänä vuonna

Kommentoi Facebookissa