TALOUS Pohjanmaan Kalusteen sielu ja sydän sijaitsevat luontevasti Etelä-Pohjanmaalla, Kurikassa. Tehtaita yrityksellä on kolme, joista kaksi toimii Virossa. Viron tehtaista yksi keskittyy sohviin ja toinen ruokailuryhmiin.
Avainlipputuotteet valmistetaan toimitusjohtaja Harri Pakan mukaan Kurikassa.
– Ilman Viron tehtaita ei olisi tehdasta Kurikassakaan. Suomalaisen työn kalleus ja alan kilpailutilanne ovat muodostuneet sellaiseksi, että pärjääminen ilman tukijalkoja ei olisi mahdollista, toimitusjohtaja Pakka tietää kertoa.
Pohjanmaan Kaluste tunnetaan laadukkaista ja pohjalaista käsityötaitoa kunnioittavista kalusteistaan. Matkalla nykyhetkeen on purjehdittu kuitenkin vaihtelevissa ja luovimistaitoa vaativissa aallokoissa.
Yrityksen tarina sai alkunsa vuonna 1964, jolloin maanviljelijä Pentti Viitala teki elämänsä rohkeimman päätöksen. Ahkera ja työtä pelkäämätön kuuden lapsen isä myi lehmänsä, osti kuorma-auton ja aloitti yhdessä vaimonsa kanssa sohvien verhoilun kotitilan kanalassa.
Työnjako pariskunnalla oli selkeä; emäntä ompeli ja isäntä verhoili. Itse myynti tapahtui perinteiseen tyyliin, ovelta ovelle -periaatteella. Viisi vuotta myöhemmin toiminta laajeni ja tuotanto siirrettiin vanhaan kyläkouluun. Samalla sohvaverstaaseen palkattiin myös ensimmäinen työntekijä.
Nuoria ei työ kiinnosta
Vuonna 1977 toiminta kasvoi entisestään, kun Viitalan perhe osti puunjalostustehtaan ja aloitti jälleenmyynnin. Samalla työntekijämäärä nousi kahteenkymmeneen.
Kymmenen vuotta myöhemmin oli vuorossa kuitenkin merkittävä laajennus, kun yritys rakennutti nykyisen Kurikan tehtaan. Samalla toimitusjohtajaksi nimettiin perheen poika, Timo Viitala. Tässä vaiheessa työntekijämääräksi oli noussut jo 50.

Vuosikymmenten saatossa Pohjanmaan Kaluste on vienyt sohvanvalmistuksen käsityöperinnettä vahvasti eteenpäin. Vuoteen 2006 sijoittuneen yrityskaupan seurauksena tuotantoon otettiin mukaan myös massiivipuiset ruokailuryhmät.
Tällä hetkellä yhtiön palkkalistoilla on 400 työntekijää, joista Kurikka työllistää noin 80.
– Meillä on hyvät ja ammattitaitoiset työntekijät ja myös työsuhteet yrityksessämme ovat pitkiä. Viime vuonna saimme kunnian ojentaa seitsemälle työntekijälle 20 vuoden palveluksesta kultakellon.
Toimitusjohtaja Pakka harmittelee kuitenkin sitä, ettei osaavaa työvoimaa ole riittävästi saatavilla.
– Varsinkin nuoria on yllättävän vaikea houkutella ”räätälin” hommiin.
Molemmin puolin Suomenlahtea
Oman erityispiirteensä työvoimapulaan tuo myös kantasuomalaisten laimea suhtautuminen tarjottuihin mahdollisuuksiin. Tästä kertoo osaltaan se, että Kurikan ammattioppilaitoksen verhoilukoulutukseen osallistuvista opiskelijoista suuri osa on virolaisia.
– Valmistamme yksilöllisiä tuotteita, jotka syntyvät puhtaasti käsityön tuloksena. Koneet ovat hyvä apu, mutta tärkeintä ovat kuitenkin innokkaat ja taitavat kädet.
Suomalaisen työvoiman riittämättömyys vaikuttaa osaltaan myös siihen, että yritys on hajauttanut toimintaansa Viroon. Tuotanto toimii moitteettomasti molemmin puolin Suomenlahtea.
– Jokainen työntekijä on omaksunut sen, että kyseessä on perinteinen käsityöala, johon täytyy löytyä osaamisen lisäksi myös kokemusta, intohimoa ja aitoa räätälinrakkautta, Harri Pakka muotoilee tyytyväisenä.
Ruplakriisi selätetty
Alan vaihtelevista haasteista huolimatta Pohjanmaan Kaluste on saavuttanut näyttävän jalansijan myös ulkomailla. Kurikkalaisyritys on noussut huomionarvoiseksi kalustevalmistajaksi niin Pohjoismaissa kuin Keski-Euroopassakin.
– Ulkomaan vienti on hyvin merkittävä. Erityisesti Venäjä on kannatellut viimeiset 24 vuotta Kurikan tuotantoa, sillä itänaapurimme suosii nimenomaan avainlipputuotteita.

Vaikka niin sanottu ruplakriisi on viime vuosina vaikuttanut myös Venäjän markkinoihin, niin toimitusjohtaja Pakka uskoo viennin olevan pikkuhiljaa elpymässä.
– Kävimme alhaalla, mutta nyt näyttää siltä, että pohjakosketus on otettu ja suunta on ylöspäin. Markkinoiden toipuminen ei tapahdu kuitenkaan yhdessä yössä, toimitusjohtaja Harri Pakka kuvailee.
Venäjän viennin ontuessa kassavirtaa on tasoittanut monien mahdollisuuksien Yhdysvallat.
– Viisi vuotta sitten teimme läpimurron Amerikkaan. Määrätietoinen kipuaminen maailman suurimmille, mutta samalla myös vaikeimmille markkinoille kesti vuosia. Matka oli kuitenkin kaikin puolin opettavainen.
Runko pohjalaisesta kuusesta
Pakan mukaan määrätietoisen tuotekehityksen tuloksena syntyneet vuodesohvat on tällä hetkellä jenkkipop.
– Tämä into yllätti, sillä alussa lähdimme valloittamaan Amerikkaa ekologisella ajattelutavalla ja pidimme nahkaverhoiltuja tuotteitamme myyntivaltteina. Todellisuudessa kilpailu nahkatuotteissa on kuitenkin kova ja niin sanottu vihreä ajattelu aikaansa edellä, joten päätimme keskittyä yksilöllisiin vuodesohviin.
Vaikka yritys tunnetaan sohvista, ruokapöydistä ja -tuoleista, yrityksen syvin osaamisalue näkyy muun muassa vuodesohvissa. Esimerkiksi Venäjälle menevistä sohvista peräti 95 prosenttia sisältää vuodesohvalle ominaisen mekanismin.
– Panostamme tuotteissamme myös laatuun ja sitä kautta pitkäikäisyyteen. Runko on tuotteen sydän ja sitä ei tehdä lastulevystä eikä banaanilaatikosta. Runkomateriaalina käytämme koivuvaneria sekä pohjalaista massiivikuusta.
Laatu takaa sen, että yritys pystyy antamaan sohvilleen 20 vuoden runkotakuun.
– Lähtökohtana on, että koska tuote on tehty kestämään isältä pojalle, niin lenkkitossun hinnalla ei saa laadukasta sohvaa. Hinta on kuitenkin räätälöityyn laatuun suhteutettuna erittäin kohdillaan, toimitusjohtaja perustelee.
Kommentoi Facebookissa