Viiden törkeistä varkauksista epäillyn pakomatka tyssäsi Tallinnaan – ”Samat ihmiset kiertävät eri maissa”

Poliisi saa tietää heti, kun Suomen rajat ylittää muualla Euroopassa tai maailmalla etsitty henkilö.

Poliisi saa tietää heti, kun Suomen rajat ylittää muualla Euroopassa tai maailmalla etsitty henkilö. (Kuvituskuva Fotolia)

Suomen ja Viron viranomaisten haaviin jää lähes kuukausittain toisessa maassa epäiltyjä rikollisia.

RIKOLLISUUS Tiistaina 19. marraskuuta 2019 aamuyöllä viisi miestä murtautui puhelinoperaattorin myymälään Tampereella ja anasti yli 25 000 euron arvosta matkapuhelimia. Lähistöllä ollut pariskunta oli havainnut, että myymälän lasiovet olivat rikki. Pariskunnan mukaan liikkeen ulkopuolella oli seissyt tummaan vaatetukseen pukeutunut mies, joka oli poistunut paikalta pariskunnan havaittuaan.

Tämän jälkeen myymälästä juoksi ulos useampi mies. Miehet poistuivat paikalta tummalla henkilöautolla, joka oli pysäköity lähelle myymälää. Pariskunta onnistui saamaan ylös osan auton rekisteritunnuksesta. Videotallenteiden avulla selvisi, että auto lähti ajamaan kohti Helsinkiä.

Perjantaina 22. marraskuuta aamuyöllä sivulliset näkivät kolmen miehen murtautuvan Helsingin keskustassa sijaitsevaan myymälään. Miehet veivät tietokoneita ja oheistarvikkeita noin 15 000 euron arvosta, ja liikkeelle aiheutui vahinkoja noin 25 000 euron arvosta.

Lauantaina 23. marraskuuta aikaisin aamulla tehtiin murto toiseen helsinkiläiseen liikkeeseen. Liikkeestä hävisi puhelimia ja tietokoneita yli kymmenentuhannen euron arvosta. Hätäkeskukseen tulleen ilmoituksen mukaan useampi henkilö murtautui helsinkiläiseen kiinteistöön ja kantoi tietokoneiden näyttöjä autoon. Lähistön asukkaat näkivät paikalta poistuneen henkilöauton ja kuulivat epäiltyjen puhuvan kieltä, jota eivät tunnistaneet.

Poliisi sai murroista ja epäiltyjen muista liikkeistä valvontakameratallenteita ja pääsi muun muassa niiden avulla törkeistä varkauksista epäiltyjen miesten jäljille.

Poliisi, syyttäjä ja käräjätuomari yötöissä

Lauantaina 24. marraskuuta Helsingin poliisi sai selville, että epäillyt viisi miestä ovat aikeissa matkustaa laivalla Helsingistä Tallinnaan. Siitä alkoi Suomen ja Viron viranomaisten kova uurastus miesten saamiseksi kiinni ja Suomeen.

Viron viranomaiset olivat valmiina laivan saapuessa satamaan ja tarkistivat kaikki laivalta poistumassa olevat miehet, jotka sopivat kuvaukseen epäillyistä. Viranomaiset saivat miehet kiinni ja löysivät ison osan anastetusta omaisuudesta miesten hallusta.

Helsingin poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Juhani Vuorisalo sai soiton tapauksesta yhdeksän aikaan lauantai-iltana.

– Otin heti yhteyttä päivystävään syyttäjään, ja puolenyön jälkeen kävimme vangitsemiskäsittelyn päivystävän käräjätuomarin kanssa. Hän teki vangitsemispäätöksen ja syyttäjä pyysi rikoksesta todennäköisin syin epäiltyjen luovuttamista Suomeen, Vuorisalo kertoo.

– Pakkokeinolain mukaan poliisin tulee keskustella syyttäjän kanssa ja tämän vaatia epäiltyjen luovutusta rikoskäsittelyä varten takaisin Suomeen. Käräjäoikeuden on tehtävä päätös vangitsemisesta, jotta luovuttaminen on mahdollista. Ilman saumatonta viranomaisyhteistyötä päivystävän syyttäjän ja käräjätuomarin kanssa ei vangitsemispäätöstä ja luovutuspyyntöä Tallinnaan olisi saatu tarpeeksi ajoissa, ja epäillyt olisivat nyt onnellisesti jossain muussa maassa saalis mukanaan, Vuorisalo sanoo.

Epäillyt istuvat nyt Tallinnassa vangittuina ja odottavat siirtoa Helsinkiin tuomarin vangitsemisvaatimuksen ja luovutuspyynnön mukaisesti. Siirrossa voi kestää muutaman viikon.

– Poliisin tietojen mukaan miehet olivat saapuneet Romaniasta Suomeen paria päivää ennen Tampereella tehtyä murtoa. Ainakin osalla epäillyistä on taustaa ammattimaisesti tehdyistä liikemurroista elektroniikkaliikkeisiin eri puolilla Eurooppaa, joten nopeasta toiminnasta on hyötyä paitsi meille myös kollegoillemme muualla Euroopassa, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen.

Naapurien välinen yhteistyö tiivistä

Helsingin poliisilaitos tekee tiivistä yhteistyötä Viron pohjoisen prefektuurin poliisi- ja rajavalvontaviranomaisten kanssa. Helsingissä työskentelee Viron poliisin operatiivinen poliisimies, joka osallistuu aktiivisesti muun muassa tämänkaltaisten juttujen selvittämiseen. Vastaavanlaiset, Viron ja Suomen poliisiviranomaisten välistä nopeaa yhteistyötä edellyttävät tilanteet ovat yleisiä.

Maiden rajat ylittävän liikkuvan rikollisuuden seuranta ja tutkinta kehittyvät jatkuvasti. Yhteistyö ja tietojen vaihto kotimaassa muiden poliisin yksiköiden sekä muiden maiden viranomaisten kanssa mahdollistavat tiedon nopean välittämisen ja tehokkaan kiinnioton monesti heti rikosten tapahduttua.

– Viranomaisten yhteyspisteet ovat auki ympärivuorokautisesti, joten tiedon kulku ei jää rikollisten myöhäisestä tai aikaisesta liikkeelle lähdöstä kiinni. Saamme myös tietää heti, kun Suomen rajat ylittää muualla Euroopassa tai maailmalla etsitty henkilö, ja meillä on tarkat toimintamallit näissä tilanteissa, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta.

– Samat ihmiset kiertävät eri maissa tekemässä samantyyppisiä omaisuusrikoksia. Tämä juttu on hyvä esimerkki siitä, miksi yhteistyö kannattaa, Niinimäki jatkaa.

Lue myös: Suomessa on meneillään laaja omakotitaloihin kohdistuva asuntomurtosarja – poliisi epäilee tekijöiksi ulkomaalaisia

Kommentoi Facebookissa