Viivi Lehikoinen passitti 35 vuotta vanhan Suomen ennätyksen historiaan

Viivi Lehikoinen aitoi Eugenessa 400 metrillä uuden Suomen ennätyksen 54,60. (Kuva AOP)

Viivi Lehikoinen aitoi Eugenessa 400 metrillä uuden Suomen ennätysajan 54,60.

YLEISURHEILU Viivi Lehikoinen täytti yhden uransa merkittävimmistä tavoitteistaan, rikottuaan 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Lehikoinen aitoi Eugenen MM-kisojen välierässä kuudenneksi uudella SE-ajalla 54,60.

Tuija Helander oli aitonut edellisen SE-ajan 54,62 MM-finaalissa Roomassa 1987. Jo 35 vuotta vanha SE on nyt siis historiaa.

– Oli kiva valmistautua välierään, kun eilisen alkuerä oli se pääkilpailu. Jännitin sitä enemmän. Nyt sai juosta aika rennosti ja jalat tuntuivat hyvältä. Sain eilen karstat jaloista, Lehikoinen iloitsi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Lehikoinen otti välierässä riskin, joka kannatti.

– Suunnitelman muutos eilisestä oli pieni riski. Olin kuitenkin henkisesti valmistautunut siihen alkuerän rytmiin. Välierässä juoksin kolme aitaväliä 15 askeleella ja sitten 16 askeleen rytmillä seitsemännelle aidalle ja siitä loput 17 askeleella, Lehikoinen paljasti.

– Siinä oli tarkoituksena, että juoksun loppuun riittäisi paukkuja ja aika hyvin pystyin siinä lopussa taistelemaan. Onnistunut juoksu, hän jatkoi.

Finaalipaikkaan Eugenessa vaadittiin aikavertailussa tulos 53,72, eikä Lehikoinen päässyt finaaliin. Hidasvauhtisessa ensimmäisessä erässä toinen suora jatkopaikka heltisi kuitenkin ajalla 54,51.

– Vähän katsoin, että jatkopaikka jäi pienestä kiinni, mutta aikavertailupaikka oli kaukana. Se ei sillä tavalla jäänyt harmittamaan. Arvelin etukäteen, että pitää juosta 54 alaosia tai 53:lla alkava aika, jos aikoo finaaliin, Lehikoinen totesi.

Keihäässä ja 5000 metrillä ei kulkenut

Sanne Erkkolan heitto ei kulkenut Eugenessa keihäänheiton karsinnassa. Erkkola heitti 52,04, kun finaaliin vaadittiin 59,06.

– Verryttelystä jo näki, että heittäminen oli vähän hakemista. En tiedä, oliko se jännitystä vai mitä. Kun minulla heitot aukeavat oikealle, se kertoo, että viimeinen hyppy ei oikein vie loppuun. Silloin lähden puskemaan ylävartaloa ja heitto aukeaa sivuun, Erkkola sanoi SUL:n mukaan.

Kilpailuheitoissa Erkkolan tekniikka petti.

– Ihan siinä oli runtua eteenpäin, mutta oliko vaan intoa heittää niin paljon, että hajosi koko paketti. Silleen harmittaa. Jos olisi sellaisella perusheitolla onnistunut heittämään 58 metriin, sillä olisi mahdollisesti päässyt finaaliin.

Camilla Richardssonin juoksu 5000 metrin alkuerissä päättyi runsaan 3000 metrin jälkeen keskeytykseen. Helle oli hänelle liikaa.

– Yritin tehdä omaa juoksua. Kärki lähti kovaa. Ajattelin, että he hyytyvät helteessä, mutta kävi niin, että minä hyydyin. Olen ihan kunnossa. Nyt en vaan kestänyt tätä kuumuutta, Richardsson kommentoi SUL:n tiedotteessa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jälleen iso pettymys – Kristiina Mäkelä alisuoritti finaalissa

Kommentoi Facebookissa