Viljasadosta tulossa keskinkertainen – hernesato kaksinkertaistuu ja on satavuotisen tilastohistorian suurin

Ruissadosta riittää vain osaan kotimaisesta tarpeesta.

Ruissadosta riittää vain osaan kotimaisesta tarpeesta. (Kuva Pro Ruis)

Kokonaisuudessaan viljasato on jäämässä 16 prosenttia viime vuotta heikommaksi.

MAANVILJELY Luonnonvarakeskus arvioi, että tämänhetkisten satonäkymien mukaan viljasadosta on tulossa keskinkertainen, noin 3,3 miljardia kiloa, ja se kattaa kotimaisen kulutuksen. Kokonaisuudessaan viljasato on jäämässä 16 prosenttia viime vuotta heikommaksi.

Arvioitu 3,3 miljardin kilon viljasatoarvio sisältää neljä tärkeintä viljaamme: ohra 1,4 miljardia kiloa, kaura 1,1 miljardia kiloa, vehnä 710 miljoonaa kiloa ja ruis 70 miljoonaa kiloa. Kaikkien viljojen sato-odotukset ovat viime vuotta heikommat.

– Ruissato puolittuu, vehnäsato vähenee viidenneksen, ohrasato vähenee kuudesosan ja kaura muutaman prosentin viime vuodesta. Määrällisesti eniten pienenee ohrasato, 310 miljoonaa kiloa, ja prosentuaalisesti ruissato, 62 prosenttia, toteaa Luonnonvarakeskuksen tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala.

Ruissato kattaa toteutuessaan noin 70 prosenttia kotimaisesta rukiin tarpeesta. Vajeen voi korvata vuoden 2019 hyvä sato, jota on vielä jäljellä kotimaisissa varastoissa. Halutuimman vientiviljamme, kauran, satonäkymät ovat lähes viime vuoden tasoa. Se taannee sen, että kauran vienti jatkuu myös tulevan syksyn sadosta.

Juttuvinkki: Koulujen ja päiväkotien terveellisiä ruokia tuetaan yli 5 miljoonalla – listalla hedelmät, vihannekset ja maitotuotteet

Herneen kylvöala kasvoi viime vuodesta 80 prosenttia, ja sadosta odotetaan kaksinkertaista viime vuoteen verrattuna. Toteutuessaan sato olisi satavuotisen tilastointihistorian suurin. Ruokahernettä enemmän on kasvanut rehuherneen, rehuteollisuutemme kotimaisen valkuaislähteen, viljely.

Peruna-ala on puolestaan tilastohistorian pienin, reilut 20 000 hehtaaria. Tällä hetkellä sato-odotukset ovat viime vuoden tasolla, yli 600 miljoonaa kiloa.

Rypsin ja rapsin viljelyala on vähentynyt viime vuosina. Satojen määrät ovat vähentyneet suhteessa jopa enemmän, sillä satotaso on ollut jo vuosia laskusuunnassa. Tänä vuonna alamäki jatkuu edelleen, ja rypsi- ja rapsisadoista on tulossa huonoimmat yli neljäänkymmeneen vuoteen.

Luken satotilaston heinäkuun satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria-keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat Ruokaviraston maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tietoihin.

Lue myös: Maatalouden kannattavuus heikkenee – maatalousyrittäjän tuntipalkka jää 5,4 euroon

Kommentoi Facebookissa