Vinkit mukavaan ja turvalliseen festarifiilikseen – jätä minä-asenne kotiin

Elokuussa Ratinan festivaalialueen täyttää kymmenvuotisjuhliaan viettävä Blockfest.

Elokuussa Ratinan festivaalialueen Tampereella täyttää kymmenvuotisjuhliaan viettävä Blockfest. (Kuva Julius Konttinen)

Kesän festivaalien ja muiden juhlien kausi alkaa olla kuumimmillaan.

FESTIVAALIT Heinäkuu on vilkkainta festareiden aikaa ja juhlat jatkuvat vielä elokuussa. Ohjelmassa ovat muun muassa Ruisrock, Pori Jazz, Savonlinnan Oopperajuhlat, Kaustinen Folk Music, SuomiPop, Blockfest, Ilosaarirock ja kymmeniä muita. Kesän yleisötapahtumien yhteinen kävijämäärä on miljoonaluokkaa.

Kuinka festareista tehdään turvallinen ja mukava tapahtuma? Turvayritys Avarn Securityn asiantuntija Juho-Pekka Syrjälä korostaa ennen kaikkea joustavan asenteen ja erilaisiin olosuhteisiin varautumisen merkitystä.

– Iloinen mieli, pitkä pinna, omista kavereista ja omista tavaroista huolehtiminen sekä muiden auttaminen jättävät festareista varmimmin mukavan muiston, Syrjälä sanoo.

Myös ylikomisario Hans Vuoti Lounais-Suomen poliisilaitokselta muistuttaa, että yleisötilaisuudessa maltti on valttia.

– Kunnioita muita tilaisuuteen osallistujia ja auta kanssaihmistä, jos hän on avun tarpeessa. Noudata tilaisuuden turvahenkilöstön antamia ohjeita. Ne on tarkoitettu kaikkien yhteiseksi eduksi. Festivaaleille on tultu viihtymään ja nauttimaan sen tarjonnasta. Älä pilaa omalla toiminnallasi festivaalin tunnelmaa.

Yleisötapahtumissa on suhteellisen pienellä alueella paljon ihmisiä. Varaudu odottamiseen, jonottamiseen ja siihen, että paikalla on muitakin. Sovi valmiiksi tapaamispaikka, jos kadotat kaverisi. Mobiiliverkko usein ruuhkautuu suuren yleisömäärän vuoksi, eivätkä puhelut aina mene perille.

Jos jotain tapahtuu, järjestyksenvalvojat ovat yleensä tapahtumaturvallisuuden konkareita, joilla on myös hyvät ensiaputaidot. Poliisi korostaa, että vastuullisen yleisötilaisuuden järjestäminen on haastava projekti.

– Järjestäjän tuleekin olla hyvissä ajoin liikkeellä. Tapahtuman laadusta ja laajuudesta riippuen viranomaislupien valmistelu- ja lupakäsittelyyn saattaa mennä useita kuukausia aikaa, Vuoti jatkaa.

Myös Juho-Pekka Syrjälä muistuttaa järjestäjiä ennakkosuunnittelun tärkeydestä.

– Etenkin silloin, kun tapahtuma järjestetään paikassa, josta ei ole aiempaa kokemusta tai paikassa, jota ei ole selvästi rajattu, erilaisten riskien määrä kasvaa. Esimerkiksi syrjäisissä paikoissa ei välttämättä ole riittävää julkista liikennettä, mikä ruuhkauttaa kulkuväyliä, jos tapahtuma on suuri. Tämä taas lisää onnettomuusriskiä ja tietenkin heikentää viihtyvyyttä., sanoo Syrjälä.

Keväällä tehdyn turvallisuustutkimuksen mukaan kansalaiset toivovat yleisötapahtumiin enemmän järjestyksenvalvojia. Turvallisuuspalvelut lisäävätkin paitsi tapahtuman turvallisuutta myös sen sujuvuutta.

– Jos yleisötilaisuuden järjestämisestä ei ole runsaasti aiempaa kokemusta, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Hyvä turvakumppani osaa hoitaa suunnittelun, lupa-asiat ja varmistaa itse tilaisuuden sujumisen mukavasti.

Festarikävijän survival kit

Käteistä rahaa

Vesipullo

Kertakäyttösadetakki

Huivi tai hattu aurinkosuojaksi

Istuma-alusta

WC-paperia

Kosteuspyyhkeitä

Särkylääkettä

Korvatulpat

Varavirtapankki puhelimelle

Kommentoi Facebookissa