Virolaismiehellä oli korttitehdas Helsingissä – väärensi USA:n eri osavaltioiden ajokortteja, työmaakortteja ja kulkulupia

Miehen saamat lähetykset sisälsivät materiaaleja yhteensä noin 70 Yhdysvaltain eri osavaltioiden ajokorttien väärentämiseen.

Miehen saamat lähetykset sisälsivät materiaaleja yhteensä noin 70 Yhdysvaltain eri osavaltioiden ajokorttien väärentämiseen. (Kuvituskuva AOP)

Rajavartiolaitos epäilee virolaista miestä väärennösten tehtailemisesta.

VÄÄRENTÄMINEN Rajavartiolaitos epäilee virolaisen miehen väärentäneen itselleen ja muille henkilöille useita kymmeniä ajokortteja, henkilökortteja ja muita todistuskappaleita, joita epäillään käytetyn väärien henkilöllisyyksien luomiseen ja muiden rikosten tehtailuun. Miehen epäillään myös yrittäneen väärentää useita kymmeniä Yhdysvaltain ajokortteja.

Tutkinnan aikana on tehty myös kansainvälistä yhteistyötä ja Rajavartiolaitos on käynyt kuulustelemassa epäiltyä rikoskumppania, joka on kiinniotettuna Alankomaissa. Rajavartiolaitoksen tutkinnan kautta epäillyt on kyetty liittämään lukuisiin poliisin tutkinnassa olleisiin petoksiin ja identiteettivarkauksiin. Tutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä useiden poliisilaitosten kanssa. Kaksikon epäillään käyttäneen yhteensä 17 eri henkilöllisyyttä ja yli kahtakymmentä eri puhelinnumeroa.

– Epäilty on pyrkinyt salaamaan todellisen henkilöllisyytensä ja peittelemään väärennystoimintaansa Suomessa. Hänen epäillään vuokranneen käyttämänsä asunnon Helsingin keskustasta käyttäen toisen henkilön henkilötietoja ja jopa asunnon ovessa oli väärä nimi. Toiminta vaikuttaa erittäin suunnitelmalliselta, kertoo tutkinnanjohtaja Juho Sillanpää.

Tutkinta käynnistyi jo helmikuussa kun kävi ilmi, että Alankomaista oli lähetetty kaksi väärennysmateriaalia sisältävää postilähetystä helsinkiläiseen yksityisasuntoon. Lähetykset sisälsivät materiaaleja yhteensä noin 70 Yhdysvaltain eri osavaltioiden ajokorttien väärentämiseen.

Rajavartiolaitos suoritti operaation, jossa otettiin kiinni virolainen mies, jonka asuntoon lähetykset olivat matkalla. Helsingin käräjäoikeus on vanginnut miehen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä väärennyksestä, törkeän väärennyksen yrityksestä ja väärennyksestä.

Operaation yhteydessä löydettiin väärennettyjä kortteja sekä kaksi muovikorttitulostinta, joilla miehen epäillään valmistaneen kymmeniä erilaisia ajokortteja, luottokortteja, työmaakortteja, yritysten kulkulupia, merenkulun pätevyyskirjoja, ynnä muita asiakirjoja. Etsinnässä löytyi myös satoja tyhjiä muovikorttipohjia, joita on ollut tarkoitus käyttää väärennysten valmistamiseen.

Esitutkinta Rajavartiolaitoksen tutkimien rikosten osalta siirtyy syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon kesäkuun alussa.

Lue myös: Väärennettyjen asiakirjojen nettikauppa paljastui – myynnissä passeja, henkilökortteja, ajokortteja…

Kommentoi Facebookissa