Vitsistä voi aiheutua jopa vankeusrangaistus – ”Meillä on viikoittain selvitettävänä koulu-uhkauksia”

Poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi.

Poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. (Kuva Fotolia)

Poliisi muistuttaa, että jokainen kouluun kohdistunut uhkaus selvitetään perinpohjaisesti.

KOULU-UHKAUKSET Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella oli toukokuussa, vain pari päivää ennen koulujen päättymistä, koulu-uhkatilanne selvitettävänä. Syyslukukauden ensimmäinen koulu-uhkaus esitettiin elokuussa, vain pari päivää koulujen alkamisen jälkeen.

– Meillä on viikoittain selvitettävänä erilaisia kouluihin kohdistuneita uhkauksia. Eniten uhkauksia esitetään yläkouluissa, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös alakouluissa, kertoo ylikonstaapeli Riku Aaltonen.

Poliisilla on velvollisuus puuttua matalalla kynnyksellä koulu-uhkauksiin. Lähes aina uhkaukset ovat olleet vitsiksi tarkoitettuja, jolloin niiden seurausten vakavuus ja kauaskantoisuus tulevat nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä.

– Aina kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä. Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksellakin on ollut tutkittavana koulu-uhkauksia, joissa uhkaaja on otettu kiinni ja hänen käyttämänsä matkapuhelin ja tietokone on takavarikoitu tutkintaa varten, jatkaa ylikonstaapeli Aaltonen.

Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja. Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa.

Koulu voi myös antaa uhkauksen esittäjälle omat sanktionsa. Näissä tilanteissa koululla tai oppilaitoksella on mahdollisuus puuttua oppilaan toimintaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin. Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon.

Viime vuonna eräs 17-vuotias vaasalaispoika oli toista viikkoa tutkintavankina koulu-uhkauksen vuoksi. Pohjanmaan käräjäoikeus lopulta tuomitsi nuorukaisen 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

– On hyvä tiedostaa, että uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen ”vain läppää”. Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Aaltonen muistuttaa.

Koulu-uhkan selvittämiseen poliisi tarvitsee yhteistyötä myös sosiaalitoimen ja terveydenhuollon kanssa. Alaikäisestä lapsesta kirjataan lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi.

– Poliisin ennalta estävän toiminnan ja viranomaisyhteistyön tarkoituksena on katkaista nuorelta polku, joka mahdollisesti johtaa vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista, toteaa Riku Aaltonen.

Lue myös: Alaikäinen oppilas kertoo kirjoittaneensa uhkaukset nettiin vitsinä – koulu-uhkaus syyteharkintaan

Kommentoi Facebookissa