Volkswagen lanseeraa kaksi supertärkeää mallia peräjälkeen

Volkswagen tähtää maailman johtavaksi sähköautojen valmistajaksi vuonna 2025.

Volkswagen tähtää maailman johtavaksi sähköautojen valmistajaksi vuonna 2025. (Kuva VW)

Kahdeksannen sukupolven Golf ja ensimmäinen I.D.-sähköauto tulevat markkinoille alkuvuonna 2020.

AUTOT VW-konserni on panostamassa päästöskandaalin jälkimainingeissa todella voimakkaasti sähköön. Konsernin toimitusjohtaja Matthias Müller kertoi Frankfurtin autonäyttelyn yhteydessä, että Volkswagen Group aikoo esitellä vuoteen 2025 mennessä peräti 80 kokonaan tai osittain sähkötoimista autoa.

VW:n täyssähköautot tunnetaan jatkossa I.D.-nimellä. Tulossa on sekä Golfin kokoinen perus-I.D., Crozz-niminen crossover-malli että legendaarisen hippibussin sähköinen uudelleentulkinta I.D.-brändin alla. Näistä ensimmäisenä lanseerataan perusversio, jota on jo maalailtu Volkkarin historian kannalta yhtä merkittäväksi autoksi kuin Kuplaa ja ensimmäisen sukupolven Golfia.

Volkswagenin myynnistä ja markkinoinnista vastaava Jürgen Stackmann paljasti Frankfurtissa tarkempia tietoja Volkswagenin uutuuksien aikataulusta. Vaikka perus-I.D. onkin samaa kokoluokkaa Golfin kanssa, kompaktiluokan ikonikin jatkaa luonnollisesti VW:n mallistossa. Kahdeksannen sukupolven Golfia kehitetään täyttä häkää, ja se on tarkoitus esitellä alkuvuonna 2020.

Legendaarisen hippibussin sähköinen uudelleentulkinta julkaistaan myös I.D.-brändin alla.
Legendaarisen hippibussin sähköinen uudelleentulkinta julkaistaan myös I.D.-brändin alla. (Kuva VW)

I.D.-valikoiman hatchback-korinen perusmalli seuraa heti perässä, koska se lanseerataan vain kuukautta myöhemmin. Stackmann uskoo, että molemmat autot seisovat tukevasti omilla jaloillaan, jolloin ne eivät vahingoita liikaa toistensa myyntiä.

Sähkö-hatchbackista tulee kuitenkin varteenotettava kilpailija Golfille, koska auton toimintamatkakin alkaa olla jo varsin käyttökelpoista tasoa. Virallisten normien mukaisen toimintasäteen pitäisi olla 400–600 kilometriä, mikä tarkoittaa käytännön ajossa 300–450 kilometrin matkaa. Hinnankin luvataan olevan kilpailukykyistä tasoa, koska autosta pitää pulittaa saman verran kuin diesel-Golfista.

Tämä saattaa kuitenkin tarkoittaa hieman suurempaa taksaa kuin nykyisen diesel-Golfin kohdalla, koska päästöjen puhdistamiseen tarvitut laitteet muuttuvat jatkuvasti monimutkaisemmiksi ja kalliimmiksi. Massiivisista sähköautosatsauksista huolimatta suurin osa Volkswagenin mallistosta kulkee myös lähivuosina polttomoottorin voimin. Jürgen Stackmann kertoi, että I.D.-malliston aikakautenakin 80 prosenttia Volkswagenin myynnistä muodostuu perinteisistä polttomoottoriautoista.

Autojen luominen ei ole VW:lle ongelma, mutta verkottuminen, autonominen ajo ja sähköistyminen tuovat omat lisähaasteensa.
Autojen luominen ei ole VW:lle ongelma, mutta verkottuminen, autonominen ajo ja sähköistyminen tuovat omat lisähaasteensa. (Kuva VW)

Seuraavan sukupolven Golfista ei kuitenkaan tehdä enää puhdasta sähköversiota, koska se astuisi liian pahasti hatchback-I.D:n varpaille. Akkujen sijoituskin on paljon ongelmattomampaa I.D:ssä sähköautoja varten luodun MEB-perusrakenteen ansiosta. Nykyisen Golfin sähkömallissa on ollut pakko turvautua kompromisseihin, koska auton MQB-pohjalevy on suunniteltu ennen kaikkea polttomoottorikäyttöön.

Golfin hybridiversio jatkaa sen sijaan valikoimassa, koska se toimii mainiona linkkinä polttomoottori- ja sähköautomaailman välillä. Volkswagenin insinööreillä riittää siis kiirettä lähiaikoina, koska merkin kahta tärkeintä mallia kehitetään samanaikaisesti. Stackmannin mukaan itse autojen luominen ei ole mikään ongelma, mutta verkottuminen, autonominen ajo ja sähköistyminen tuovat omat lisähaasteensa.

Kommentoi Facebookissa