Volodymyr Zelenskyi puhui EU-parlamentille – ”Venäjä uhkaa eurooppalaista elämäntapaa”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi EU-parlamentissa, vierellä puhemies Roberta Metsola. (Kuva EP)

Puhemies Roberta Metsolan mukaan Ukraina taistelee paitsi omien arvojensa, myös meidän arvojemme puolesta.

UKRAINA Samaan aikaan kun eri lähteet uskovat Venäjän valmistautuvan jälleen suurhyökkäykseen Ukrainassa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui mepeille erikoistäysistunnossa Brysselissä. Tilaisuus alkoi puhemies Roberta Metsolan puheella.

– Ukraina taistelee paitsi omien arvojensa, myös meidän arvojemme puolesta, korosti Metsola.

Metsola sanoi, että Ukraina on osa Eurooppaa, ja maan tulevaisuus on Euroopan unionissa. Hän myös toivoi EU:n hyväksyvän maan jäsenyyden nopeimmalla mahdollisella menettelyllä.

– Seuraavaksi EU:n tulee antaa Ukrainalle pitkänmatkan aseita ja hävittäjiä, joita tämä tarvitsee turvatakseen vapautensa. Liian monet ovat pitäneet vapautta itsestäänselvyytenä, totesi Metsola.

Puheessaan presidentti Zelenskyi sanoi, että Venäjä pyrkii hävittämään paitsi itsenäisen Ukrainan, myös eurooppalaisen elämäntavan. Zelenskyi korosti, että Eurooppaa määrittävät säännöt, arvot, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, ja se on myös Ukrainan kotipaikka. Venäjän hallinto sen sijaan tekee kaikkensa tuhotakseen eurooppalaiset arvot. Ukraina taistelee suojatakseen muita maita Euroopan-vastaiselta hyökkääjältä, sanoi Zelenskyi.

Zelenskyi kiitti eurooppalaisia, jotka ovat tukeneet Ukrainaa sen taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan ja vastaanottaneet ukrainalaisia pakolaisia. Tulevaisuudessa hän näkee Euroopan ja Ukrainan jakavan saman tien ja luovan yhdessä eurooppalaista tulevaisuutta.

– Jotta lapsemme ja lapsenlapsemme voivat nähdä unelmiemme toteutumisen, tarvitsemme rauhaa ja vakautta. Nämä unelmat eivät voi toteutua, jos Eurooppaa vastaan hyökkääviä voimia ei torjuta, totesi Zelenskyi.

Tilaisuus oli presidentti Zelenskyin ensimmäinen vierailu Euroopan parlamentissa, jolle hän on aiemmin puhunut videoyhteydellä erityistäysistunnossa, joka pidettiin 1. maaliskuuta 2022 eli pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän puhui täysistunnolle myös 14. joulukuuta 2022, jolloin parlamentin Saharov-palkinto myönnettiin Ukrainan kansalle.

Lue myös: Presidentti Niinistö Ukrainassa – ”On ollut vaikuttavaa nähdä ukrainalaisten urheus ja päättäväisyys”

Kommentoi Facebookissa