Volvo hylkää ruotsalaiset juurensa

Euroopassa myydyt S90:t on tähän asti tehty Ruotsin Torslandassa. Kiinan markkinoille on tarkoitettu ylellinen Excellence-versio. (Kuva Volvo)

Suuren S90:n tuotanto siirretään kokonaan Kiinaan.

AUTOT Ruotsin autoteollisuuden suurin ylpeydenaihe Volvo on ollut jo useamman vuoden kiinalaisen Geelyn omistuksessa. Kiinalainen pääoma on saanut Volvoon aivan uutta vauhtia, ja mallistoa on kehitetty saksalaisten premium-merkkien varteenotettavaksi haastajaksi.

Vanhalla mantereella ja USA:ssa myytävät Volvot on kuitenkin tähän asti valmistettu Euroopassa perinnetietoisten suureksi helpotukseksi. Nyt traditionalisteilla riittää sulateltavaa, koska Volvo ilmoitti siirtävänsä ison S90-sedanin tuotannon kokonaan Kiinaan.

Auto on ehtinyt olla markkinoilla vasta vähän aikaa, ja Euroopan markkinoilla myydyt S90:t on tehty Ruotsin Torslandassa. Tuotantolinjan siirto Aasiaan näin pian valmistuksen aloittamisen jälkeen onkin varsin yllättävä veto Geelyltä ja Volvolta.

Toisaalta tämä on varsin loogista, koska kiinalaiset rakastavat kookkaita sedaneita ja maa on S90:n tärkeimpiä markkina-alueita. Kiinassa valmistettuja isoja Volvoja laivataan kotimarkkinoiden lisäksi myös Eurooppaan ja USA:han, joten Kiinan-Volvoja nähdään kohta Suomenkin teillä.

Guangzhoun autonäyttelyssä esiteltiin Kiinan markkinoille tarkoitettu Volvo S90 Excellence. (Kuva Volvo)
Guangzhoun autonäyttelyssä esiteltiin Kiinan markkinoille tarkoitettu Volvo S90 Excellence. (Kuva Volvo)

Volvon ylin pomo Håkan Samuelsson kertoi, että Kiinasta tulee yhä tärkeämpi valmistuspaikka Volvolle. Tavoitteeksi on asetettu jopa 800 000 auton vuosittainen myynti vuoteen 2020 mennessä, joten tuotantoakin pitää järjestellä uudestaan. Kiina ei tule jäämään vain S90:n valmistusmaaksi, vaan myös nykyisen ja seuraavan sukupolven S60:tä sekä V60:tä ja tulevan 40-sarjan autoja tehdään siellä. Volvo ei kuitenkaan vielä vahvistanut, onko Kiina jatkossa niiden ainoa valmistusmaa.

Kiinalaistunut ruotsalaismerkki esitteli lisäksi Guangzhoun autonäyttelyssä Kiinan markkinoille tarkoitetun pitkäakselivälisen S90:n ja sen pohjalta kehitetyn erityisen ylellisen porrasperä-Volvon. Luksusversion nimeksi on annettu Excellence, ja sen luvataan olevan kaikkien aikojen hulppein merkkinsä edustaja.

Volvo S90 Excellencesissa on sisäänrakennettu näppäintaso. (Kuva Volvo)
Volvo S90 Excellencesissa on sisäänrakennettu näppäintaso. (Kuva Volvo)

Oikealla takaistuimella on reilusti jalkatilaa, koska etumatkustajan penkki on poistettu kokonaan. Sen tilalla on Lounge Console -niminen ratkaisu, joka sisältää mm. tavaralokeron esimerkiksi kengille, säädettävän jalkatuen ja isolla näytöllä varustetun viihdejärjestelmän. Kaiken huippuna konsolissa on jopa jääkaappi ja Orreforsin käsintehdyt kristallilasit.

S90 Excellencen varustelu on muutenkin huipputasoa, ja erikoisuuksiin kuuluu mm. lämmitetyt ja viilennetyt mukitelineet sekä esiin kääntyvät työpöydät. Nelivetoista autoa vauhdittaa noin 400-heppainen hybridivoimanlähde, ja osittain autonomisen ajamisenkin pitäisi onnistua aina 130 km/h:n nopeuteen asti.

Lähde Carscoops

Kommentoi Facebookissa