Volvon maastofarkkuperinteet saavat jatkoa – uusi V60 Cross Country haastaa Audi A4 Allroadin

Menoa mökkipoluilla parantavat myös vakiovarusteisiin kuuluvat neliveto, alamäkiavustin ja erityinen maastoajomoodi.

Menoa mökkipoluilla parantavat myös vakiovarusteisiin kuuluvat neliveto, alamäkiavustin ja erityinen maastoajomoodi. (Kuva Volvo)

V60 siirtyi äskettäin uuteen sukupolveensa, ja Cross Country seuraa nyt perässä.

AUTOT Volvo toimi premium-merkkien osalta korotettujen maastofarmarien pioneerina, kun ensimmäinen V70 Cross Country esiteltiin jo yli 20 vuotta sitten. Maastomeikattu V70 säilyi ruotsalaisbrändin mallistossa kolmen sukupolven ajan, kunnes se korvattiin pari vuotta sitten entistä arvokkaammaksi asemoidulla V90 Cross Countrylla. Samaa ideaa on hyödynnetty myös pykälää pienemmässä autoluokassa, jossa tarjolla on ollut V60-maastofarkun lisäksi jopa maastomeikkiä saanut S60-sedan.

V60 siirtyi äskettäin uuteen sukupolveensa, ja sen pohjalta tehty Cross Country seuraa nyt perässä. Auto on tehty tutulla kaavalla, eli korin alaosat ovat saaneet maastohenkisiä muovikoristeita ja maavaraa on korotettu. Sitä on tullut lisää 7,5 sentin verran uusien alustakomponenttien ja muhkeampien renkaiden ansiosta. Pituus on puolestaan kasvanut kahdella sentillä tavalliseen V60:een verrattuna, ja auton korkeus on nyt tasan 150 senttiä. Menoa mökkipoluilla parantavat myös vakiovarusteisiin kuuluvat neliveto, alamäkiavustin ja erityinen maastoajomoodi. Mukavuutta kohentaa puolestaan automaattivaihteisto, joka lukeutuu myöskin vakiovarusteisiin.

Uusi V60 Cross Country on tehty kaikkien nykyisten isojen Volvojen tavoin merkin skaalautuvalle SPA-perusrakenteelle. Turvallisuuteen ja ajoavustimiin on panostettu Volvon parhaiden perinteiden mukaisesti, ja vakiovarusteisiin kuuluu monia eri järjestelmiä.

Esimerkiksi City Safety tunnistaa jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden lisäksi isoja eläimiä, ja Pilot Assistiksi nimetty systeemi pitää auton 130 km/h:n nopeuteen asti kaistalla ja huolehtii sopivasta etäisyydestä edellä ajavaan. Verkottumisesta vastaa puolestaan Volvon Sensus Connect -niminen tietoviihdejärjestelmä, joka on yhteensopiva sekä Android Auton että Applen CarPlayn kanssa.

Uuden V60 Cross Countryn voi hankkia monissa maissa myös Care by Volvo -palvelun kautta, joka perustuu kiinteään kuukausimaksuun.
Uuden V60 Cross Countryn voi hankkia monissa maissa myös Care by Volvo -palvelun kautta, joka perustuu kiinteään kuukausimaksuun. (Kuva Volvo)

Volvon uutuutta saa aluksi vain kahdella eri voimanlähteellä, jotka molemmat ovat kaksilitraisia ahdettuja neloskoneita. Bensavaihtoehtona tarjotaan T5:ksi nimettyä turbomoottoria, joka tuottaa 250 hevosvoimaa. D4-dieseliin päätyvien täytyy puolestaan tyytyä 190 hepan teholukemaan. Bensakoneella varustetun Cross Countryn huippunopeudeksi kerrotaan 230 km/h, ja dieselin vastaava lukema on 210 km/h.

Molemmat moottorivaihtoehdot täyttävät viimeisimmät Euro 6d Temp -päästömääräykset, ja ne on luokiteltu uuden WLTP-kulutussyklin mukaisesti. Bensakoneen kulutuslukemat eivät ole vielä tiedossa, mutta dieselin pitäisi tyytyä 5,9–6,6 litraan 100 kilometrillä. Tämä tarkoittaa 155–173 gramman hiilidioksidipäästöjä kilometriä kohti. Vielä pienempiä päästölukemia toivovien täytyy odottaa mietoja hybridejä ja pistokehybridimallia, joiden pitäisi olla tulossa myöhemmin.

Uuden V60 Cross Countryn voi hankkia monissa maissa myös Care by Volvo -palvelun kautta, joka perustuu kiinteään kuukausimaksuun. Se pitää sisällään kaikki auton aiheuttamat kustannukset polttoainetta lukuun ottamatta, ja sopimuksen kesto voi vaihdella muutamasta kuukaudesta kolmeen vuoteen.

Muun muassa Audi A4 Allroadin haastavan V60 Cross Countryn pitäisi tulla Suomessa myyntiin ensi vuoden alussa, mutta hinnat eivät ole tätä kirjoitettaessa vielä tiedossa.

Lue myös: Volvo XC90 laitetaan uusiksi kolmen vuoden päästä – dieselit pudotetaan pois mallivalikoimasta

Kommentoi Facebookissa