VR pahoittelee vammaisasiakkaan syrjivää kohtelua – juna korvattiin bussilla mutta invataksia ei tarjottu

Uudessa ohjeistuksessa pyörätuolilla matkustavalle asiakkaalle tilataan invataksi, mikäli junavuoro on ratatöiden vuoksi korvattu bussikuljetuksella.

Uudessa ohjeistuksessa pyörätuolilla matkustavalle asiakkaalle tilataan invataksi, mikäli junavuoro on ratatöiden vuoksi korvattu bussikuljetuksella. (Kuvituskuva Fotolia)

VR sanoo kehittävänsä vammaispalvelujaan yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa.

PYÖRÄTUOLI VR on saanut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta päätöksen pyörätuoliasiakkaan syrjivästä kohtelusta koskien korvaavan kuljetuksen järjestämistä ratatöiden vuoksi. VR ja asiakas ovat sopineet asian ja korvaavien kuljetusten ohjeistusta on täsmennetty tapauksen jälkeen.

Syrjivää päätöstä koskevassa tilanteessa pyörätuoliasiakkaalle ei tarjottu invataksia, vaikka junavuoro oli ratatöiden vuoksi korvattu invapaikattomalla bussikuljetuksella.

– Tässä tilanteessa on toimittu väärin ja olemme pahoillamme asiakkaan puolesta. Olemme sopineet hyvityksestä ja päivittäneet ohjeistustamme koskien korvaavia kuljetuksia ratatöiden aikana. Uudet ohjeet on käyty henkilökuntamme kanssa läpi. Panostamme jatkossa entistä enemmän yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden toteutumiseen kaikkien asiakkaidemme kohdalla, kertoo matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen.

VR sitoutuu edistämään ja varmistamaan yhdenvertaisten palvelujen toteutumisen vammaisasiakkaille sekä panostaa henkilökunnan kouluttamiseen ja asiakasviestintään.

Uudessa ohjeistuksessa pyörätuolilla matkustavalle asiakkaalle tilataan invataksi, mikäli junavuoro on ratatöiden vuoksi korvattu bussikuljetuksella eikä sopivaa, korvaavaa junavuoroa löydy tilalle.

– Täsmennetty ohjeistus koskee erityisesti ennalta tiedossa olevia ratatöitä. Liikenteen äkillisissä ja ennakoimattomissa poikkeus- ja häiriötilanteissa asiakkaalle on aina järjestetty ja järjestetään myös jatkossa taksikuljetus, Romanainen korostaa.

VR kertoo kehittävänsä vammaispalveluja yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa. Viimeisimmässä yhteistyötapaamisessa käsiteltiin muun muassa EU:n vammaiskortin käyttöönottoa VR:n kauko- ja lähijunissa, henkilökunnan asiakaspalvelukoulutusta vammaisasiakkaan kohtaamisesta ja Mutual Trust -hanketta.

Lue myös: MS-tauti ei estä Kimiä seikkailemasta – ”Sähkökäyttöistä invamaasturia ajetaan pyörätuolista käsin”

Kommentoi Facebookissa