Vuoden pappi on saamelaistyön uranuurtaja – ”Saamenkielisestä messusta iloitsen suunnattomasti”

Ennen pappisuraansa Erva Niittyvuopio on suorittanut muun muassa poronhoitajan ammattitutkinnon.

Ennen pappisuraansa Erva Niittyvuopio on suorittanut muun muassa poronhoitajan ammattitutkinnon. (Kuva Anna-Maija Vuorma)

Talvi-iltoina Erva Niittyvuopion voi nähdä makaavan kinoksessa porontaljan päällä tarkkailemassa tähtiä.

KIRKKO Suomen kirkon pappisliiton hallitus on valinnut Vuoden papiksi 2018 saamelaistyön sihteerin Erva Niittyvuopion Oulusta. Valinta julkistettiin eilen Pappisliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä.

Erva Niittyvuopio on kotoisin Utsjoen kunnasta, Karigasniemen kylästä ja hänen äidinkielensä on pohjoissaame. Hän on syntynyt Ivalossa vuonna 1968. Ennen pappisuraansa hän on suorittanut muun muassa poronhoitajan ammattitutkinnon ja toiminut poronhoitajana kotipaliskuntansa Paistunturin alueella.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Niittyvuopio on tehnyt työssään monin tavoin saamelaisuutta näkyväksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Hän on toiminut yhteistyössä saamelaisten vaikuttajien kanssa myös saamelaisalueen ulkopuolella. Tärkeä rooli hänellä on ollut Barentsin alueen saamelaisten kirkollisten yhteyksien hoitamisessa.

Saamelaistyön sihteerin keskeisiä tehtäviä ovat saamelaisten kirkollisen työn ja erilaisten hankkeiden koordinointi.

– Antoisinta tässä työssä on ehdottomasti lasten ja nuorten kanssa työskentely omalla äidinkielellä, Niittyvuopio kertoo.

– Saamenkielisestä messusta iloitsen suunnattomasti. Siinä on vahvasti sydän mukana, kun saa kuulla Jumalan sanaa omalla äidinkielellään ja laulaa omalla kielellään meille rakkaita virsiä.

Niittyvuopion vastuulla ovat saamelaisten ekumeeniset kirkkopäivät, saamenkielisistä kirkollisista kirjoista ja materiaalista huolehtiminen sekä osallistuminen saamelaisen kirkollisen työn toteutukseen erityisesti saamelaisalueen ulkopuolella.

– Saamelaistyö elää muuttuvassa ajassa, kuten kirkon työ muuallakin. Ihmisten tavoittaminen on haasteellista ja tällä hetkellä työ on yhä enemmän suuntautunut verkkoon, jolloin saamenkielinen materiaali on helposti kaikkien tavoitettavissa.

Teologian maisteriksi Erva Niittyvuopio on valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 2005 ja vihitty samana vuonna papiksi Kuopiossa. Vihkimyksen jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden Kajaanin seurakuntapastorina ja Oulun hiippakunnan kuurojenpappina. Vuonna 2008 hänet valittiin saamelaistyön sihteeriksi, kun uusi virka perustettiin Oulun hiippakuntaan.

Vuoden pappi on toiminut Saamenradion hartausohjelmien vastaavana toimittajana Ylessä vuodesta 2005 lähtien. Hän on vaikuttanut merkittävästi saamenkielisen kirkollisen kirjallisuuden ja materiaalin julkaisemiseen.

Vuoden papin harrastuksena on luonto, retkeily ja talvella hiihtäminen. Talvi-iltoina vuoden papin voi nähdä makaavan kinoksessa porontaljan päällä tarkkailemassa tähtiä ja muita taivaan ilmiöitä, kuten revontulia.

Lue myös: Helsingin tuomiorovastiksi valittiin ensimmäisen kerran nainen – ”Tuomiorovasti ei tuomitse vaan toivoo”

Kommentoi Facebookissa