Vuoden pelastaja löysi kadonneen muistisairaan vanhuksen – ”Mukana oli erittäin paljon hyvää tuuria”

Risto Rissanen toimii siviilityössään LähiTapiola Savon korvausjohtajana.

Risto Rissanen toimii siviilityössään LähiTapiola Savon korvausjohtajana. (Kuva LähiTapiola)

Risto Rissanen huomasi tuntomerkkeihin sopivan henkilön jo ennen kuin ehti käskynjakopaikalle.

PELASTUSPALVELU Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 52 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vuoden 2017 valtakunnalliseksi pelastajaksi valittiin viime vuoden lopulla Risto Rissanen, joka näin sai tunnustuksen pyyteettömästä työstään. Rissasen valinta oli seurausta hänen esimerkillisestä toiminnastaan Kuopiossa viime kesänä sattuneen katoamistapauksen yhteydessä.

Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun metsästysseuransa kautta kuuluvan Rissasen erityisen valppauden ja tarkkaavaisuuden ansiosta kotoaan kadonnut iäkäs, muistisairas henkilö löytyi ja saatiin toimitettua kotiin.

– Olin käymässä vanhempien luona, kun ilmoitus kadonneesta henkilöstöstä tuli. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun käytössä oleva OHTO-hälytysjärjestelmä antoi tarkat tuntomerkit etsittävästä henkilöstä, Rissanen itse kertoo.

Matkalla käskynjakopaikalle hän huomasi tuntomerkkeihin sopivan henkilön, joka lyhyen puhutuksen jälkeen osoittautui kadonneeksi henkilöksi.

– Tuntomerkkien ansiosta henkilö löytyi siis jo ennen kuin ehdin käskynjakopaikalle. Mukana oli erittäin paljon hyvää tuuria, sillä henkilö oli ehtinyt jo melko kauas katoamispaikasta, Rissanen sanoo.

Vuoden pelastajan siviilityökin liittyy kansalaisten turvallisuuteen, Risto Rissanen toimii LähiTapiola Savon korvausjohtajana. Yhtiö kertoo, että sen työntekijät ympäri Suomen tekevät vapaaehtoistyötä kanssaihmistensä hyväksi niin Vapepan, SPR:n kuin monen muunkin yhdistyksen kautta.

Vuonna 1964 perustetussa Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä noin 18 000 vapaaehtoista 1500 hälytysryhmässä. Suomen Punainen Risti toimii Vapepan yhteysjärjestönä ja koordinoi toimintaa yleisen pelastuspalvelutoiminnan osalta. Suomen Meripelastusseura koordinoi vapaaehtoista meripelastustoimintaa ja Suomen Lentopelastusseura vapaaehtoista lentopelastustoimintaa.

Kommentoi Facebookissa