Vuodenvaihteen ilotulitteista 10 silmävammaa – joukossa katsojana ollut nelivuotias lapsi

Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja sivullisille.

Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja sivullisille. (Kuva Fotolia)

Silmävammoja saivat sekä ilotulitteiden sytyttäjät että katsojat, mukana kaksi alaikäistä.

TURVALLISUUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto kertoo, että kymmenen henkilöä sai ilotulitteesta sairaalahoitoa vaatineen silmävamman vuodenvaihteessa 2020–2021. Lisäksi yksi loukkaantuminen aiheutui sytyttämättömän tähtisädetikun osumisesta silmään ja yksi silmävamma eläinten karkotukseen tarkoitetulla P1-tuotteella.

Silmävammojen määrä lisääntyi edellisestä vuodenvaihteesta, mutta pysyi samalla tasolla kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna. Ilotulitteiden käytöstä silmävammoja saaneiden joukossa oli katsojia ja sytyttäjiä. Joukossa oli muun muassa nelivuotias ja 70-vuotias, heistä molemmat olivat ilotulitusten katsojia.

Kymmenestä silmävammasta kolme oli vaikeita, viisi keskivaikeita ja kaksi lievää. Enemmistöllä vammautuneista ei ollut suojalaseja. Silmävammatiedot perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistyksen sairaaloilta keräämiin tietoihin.

– Ilotulitteista aiheutuvat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää käyttämällä suojalaseja. Suojalasien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on ollut pakollista jo yli kymmenen vuotta, ja niiden käyttäjien vammat ovat olleet lieviä. Valitettavasti vain harvat katsojat käyttävät suojalaseja, sanoo HUS:n silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä.

Juttuvinkki: Nuoret miehet säikäyttivät koiria ampumalla raketin – poliisi kehottaa saapumaan nuhdeltavaksi

Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys suosittelevat suojalasien käyttöä myös katsojille, koska väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja sivullisille.

– Ilotulitteita sytytettäessä pitää noudattaa käyttöohjeita, ikärajoja ja suojaetäisyyksiä. Ilotulitteet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Vanhempien olisi syytä muistaa, etteivät anna ilotulitteita lasten käsiin, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko.

Pelastuslaitokset saivat 27.12.−5.1. välisenä aikana 68 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Vuotta aiemmin samana ajanjaksona ilotulitepaloihin liittyviä hälytyksiä oli 92. Ilotulitteiden aiheuttamista paloista suurin osa eli 49 kappaletta oli roskispaloja, rakennuspaloja oli viisi ja rakennuspalovaaroja viisi.

Tukesille tuli seitsemän ilmoitusta viallisista ilotulitteista ja paukuista. Kolme ilmoitusta koski pataa ja kolme P1-paukkua. Kahdesta padasta puuttuivat suomenkieliset käyttöohjeet ja yhden padan kerrottiin aiheuttaneen kahdelle henkilölle palovammoja jalkoihin. P1-paukkujen osalta molemmat ilmoitukset koskivat Thunder Original -paukkua/karkotetta. Tukes antoi Thunder Original -karkotteelle myyntikiellon ja varoitti tuotteesta tiedotteella.

Ilotulitteiden turvallisuudesta vastaavat maahantuojat. Tukes valvoo, että maahantuojat toimivat lainsäädännön vaatimusten mukaan ja huolehtivat laadunvalvonnasta. Ilotulitteilla ei ole ennakkohyväksyntää. Kaikkien maahantuotujen ilotulitteiden on oltava CE-merkittyjä.

Lue myös: Haudataanko jälleen yksi kansalaisaloite – ilotulitekauppaa rajoittava aloite hukkui hallinnon rattaisiin

Kommentoi Facebookissa