AUTOT Saksalaisvalmistajia on pidetty jo vuosikymmenten ajan autoteollisuuden mallioppilaina. Niiden tekemät autot ovat dominoineet vertailutestejä ja useimpien Euroopan maiden myyntitilastoja. Lisäksi saksalaiset premium-merkit ovat jättäneet jopa maailmanlaajuisesti suurimman osan kilpailijoista taakseen. Esimerkiksi periamerikkalaiset luksusbrändit Cadillac ja Lincoln ovat nykyään hätää kärsimässä Audin, BMW:n ja Mersun kanssa jopa kotimarkkinoillaan.
Ajat ovat kuitenkin muuttumassa, ja esimerkiksi Kiinasta tulee jatkuvasti uusia haastajia perinteisille merkeille. Lisäksi sähköistyminen ja koko ajan tiukentuvat päästömääräykset uhkaavat muuttaa autoteollisuuden pelikenttää pysyvästi. Saksalaisvalmistajat ovat itsekin hyvin tietoisia tulevaisuuden haasteista, ja nyt Volkswagenin toimitusjohtaja Herbert Diess latasi varsin kovia sanoja aiheesta.
Hän viittasi oman konserninsa lisäksi BMW:hen sekä Mercedeksen emoyhtiö Daimleriin ja totesi, että saksalaisten täytyy tehdä tulevan lainsäädännön ja uusien markkinatrendien vaatimia radikaaleja muutoksia pysyäkseen kehityksen kärjessä. Muuten niillä on Diessin mielestä vain 50 prosentin mahdollisuus toimia 10 vuoden päästä autoteollisuuden johtavina tekijöinä.
Herbert Diess puhui aiheesta VW:n kotikonnuilla Wolfsburgissa järjestetyssä alihankkijoiden konferenssissa. Hän kertoi, että USA:n Detroit, Ison-Britannian Oxford-Cowley ja Italian Torino toimivat varoittavina esimerkkeinä siitä, kuinka aikanaan mahtavat yhtiöt ja alueensa teollisuuden suunnannäyttäjät voivat kuihtua vain varjoksi entisestään. Diess kritisoi myös EU:n hallintoelimiä, jotka aikovat tiukentaa hiilidioksidipäästömääräyksiä entisestään vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteeksi on asetettu vähintään 30 prosentin päästöleikkaus, ja viime aikoina on puhuttu päästöjen vähentämisestä jopa 40 prosentilla. Jo 30 prosentin tavoite vaatisi sitä, että sama osuus Volkswagenin myymistä autoista olisi täyssähköisiä. Jos taas EU:n virkamiehet päätyvät 40 prosentin päästöleikkauksiin, peräti puolet VW:n valmistamista autoista liikkuisi pelkästään sähköllä jo 12 vuoden kuluttua. Diessin mielestä nämä tavoitteet menevät jo liian pitkälle, koska niillä on vaikutuksia moniin muihinkin asioihin.
Saksan autoteollisuuden liitto VDA on laskenut, että polttomoottorien kieltäminen kokonaan vuonna 2030 uhkaisi Saksassa yli 600 000 teollisuuden työpaikkaa. Niistä 436 000 on autotehtaiden ja alihankkijoiden piirissä. Herbert Diess totesi lisäksi, että hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen autoista on liian kallista ja johtaa lopulta päästöjen kasvuun Saksassa, koska sähköä tuotetaan ruskohiilen avulla.
Siirtyminen polttomoottoreista sähköisiin voimanlähteisiin koituu kuulemma Volkswagenillakin noin 14 000 työpaikan kohtaloksi jo vuoteen 2020 mennessä. Sähköautoja pystytään nimittäin valmistamaan perinteisiä polttomoottoriautoja nopeammin, ja osa töistä siirtyy muilla mantereilla toimiville akkuvalmistajille. Lisäksi sähköauton akkupaketissa ja moottorissa on ainoastaan noin 200 komponenttia, kun taas polttomoottorissa niitä on peräti 1400.
Herbert Diess maalaili varsin synkkiä tulevaisuudennäkymiä myös autoteollisuuden ja niiden alihankkijoiden ympärille kehittyneille saksalaisille suurkaupungeille. Niidenkään kukoistus ei ole kuulemma taattu ikuisiksi ajoiksi.
- Lähde Carscoops
Lue myös: Volkswagen Golfin huippuversion tehoja joudutaan leikkaamaan – syynä uusi WLTP-kulutusmittaus
Kommentoi Facebookissa