WWF:n livekamera seuraa jopa 200-vuotiaiksi eläviä jokihelmisimpukoita – ”En osaa kuvitella hitaampaa viihdettä”

Seurattavat simpukat ovat saattaneet olla elossa jo ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Seurattavat simpukat ovat saattaneet olla elossa jo ensimmäisen maailmansodan aikaan. (Kuva Panu Oulasvirta)

Jokihelmisimpukka tuottaa nimensä mukaisesti helmiä, joita on pidetty suuressa arvossa.

JOKIHELMISIMPUKKA Jopa 200-vuotiaaksi elävä raakku eli jokihelmisimpukka on Suomen pitkäikäisin eläin. WWF:n Luontolivessä seurattavat simpukat ovat saattaneet olla elossa jo ensimmäisen maailmansodan aikaan.

– Luvassa on uskomattoman hidasta, rauhoittavaa ja kaunista kuvaa simpukoista ja niiden elinympäristöstä. Toimintaa tuskin on luvassa. En osaa kuvitella tätä hitaampaa ja rentouttavampaa viihdettä, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Raakku on vanha myös luonnonhistorian mittakaavassa – laji oli olemassa jo yli sata miljoonaa vuotta sitten, kun maapalloa kansoittivat dinosaurukset.

– On hurjaa ajatella, että laji, joka on ollut olemassa miljoonia vuosia, on muuttunut ihmisen toiminnan takia uhanalaiseksi silmänräpäyksessä, Luukkonen sanoo.

Suomessa raakku oli hyvin runsaslukuinen vielä sata vuotta sitten. Lajista oltiin tuolloin huomattavasti kiinnostuneempia kuin nykyään, ja siihen oli taloudellinen syy: jokihelmisimpukka tuottaa nimensä mukaisesti helmiä, joita pidettiin suuressa arvossa.

Juttuvinkki: Oravavauva Väkkärä on löytöeläinkodin erikoisin asukki – ”Vapauttaminen luontoon tapahtuu asteittain”

Raakkua uhkaavaan sukupuuttoon havahduttiin vihdoin 1955, jolloin laji rauhoitettiin Suomessa. Raakkukanta ei kuitenkaan elpynyt, sillä helmestys ei ollut sen ainoa uhka. Nykyään raakkua uhkaa etenkin sen elinympäristöjen, eli jokien ja purojen, kunnon heikentyminen. Muun muassa jokien patoaminen on kohtalokasta simpukoille, jotka ovat lisääntymisessään riippuvaisia paikallisista ja elinvoimaisista lohi- tai taimenkannoista.

– Autamme raakkua tukemalla tutkimusta, edistämällä patojen poistoja, jokien ja purojen kunnostuksia ja vedenlaatua parantavia toimenpiteitä, Luukkonen sanoo.

WWF toteuttaa raakkukameran Metsähallituksen Luontopalvelujen käynnistämän SALMUS-projektin kanssa. Raakkukamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta.

Tällä hetkellä Luontolivessä seurataan raakkujen lisäksi sääksien elämää. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, ahman, kyyn, metsälintujen, metsäpeuran, liito-oravan ja järvilohen elämää. Lähetyksiä on katsottu yhteensä noin yhdeksän miljoonaa kertaa.

Lue myös: Susilaumojen määrä kasvoi – kanta-arvion mukaan kasvua etenkin läntisessä Suomessa

Kommentoi Facebookissa