Yhä useampi lapsiperhe avun tarpeessa – koronakriisi on lisännyt lasten ja nuorten eriarvoistumista

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on ajanut perheitä taloudelliseen ahdinkoon.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on ajanut perheitä taloudelliseen ahdinkoon. (Kuvituskuva Fotolia)

Pelastakaa Lapset on ohjannut tänä vuonna jo 500 000 euroa ruokatukeen Suomessa.

KANSALAISTOIMINTA Koronaviruksen aiheuttama kriisi on ajanut yhä useampia perheitä taloudelliseen ahdinkoon ja lisännyt lasten ja nuorten eriarvoistumista Suomessa. Pelastakaa Lapset on ohjannut jo 500 000 euroa ruokatukea taloudellisiin vaikeuksiin joutuneille perheille.

Tämä on ollut mahdollista lahjoittajien ja kumppanien tuella. Ruokalahjakortteja on jaettu ympäri maata.

– Olemme erittäin huolissamme siitä, että koronakriisi lisää lasten ja nuorten riskiä syrjäytymiseen. Yhä useampi lapsiperhe on avun tarpeessa. Olemme tehneet laajamittaista avustustyötä muun muassa lisäämällä lasten ja nuorten tukea verkossa ja jakamalla jo puoli miljoonaa euroa ruoka-apuun. Tällaisen tuen tarjoaminen on ollut mahdollista vahvan kansalaistoiminnan avulla, kiittää Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan ja vaikuttamistyön johtaja Riitta Kauppinen.

Poikkeustilanteen aiheuttamat lomautukset ja työttömyys ovat vaikuttaneet lukuisten perheiden tilanteeseen. Taloudellisia vaikeuksia kohtaavat nyt myös ne perheet, joiden tilanne oli ennen kriisiä vakaa. Pelastakaa Lapset saa avunpyyntöjä lapsiperheiltä toistuvasti.

– Koronakriisi on lisännyt entisestään lasten eriarvoisuutta. Lapsilta, nuorilta ja lapsiperheiltä ei tule syksyn budjettiriihessä lähteä leikkaamaan. Järjestöjen toimintaedellytykset tarjota akuuttia tukea lapsille ja lapsiperheille on turvattava. Eriarvoisuutta torjutaan parhaiten riittävän pitkäkestoisilla julkisen vallan tukitoimilla, muistuttaa lapsen oikeuksien erityisasiantuntija Tiina-Maria Levamo Pelastakaa Lapsista.

Järjestöjen ja kolmannen sektorin vahvuus on reagoida nopeasti kriisitilanteessa ja siellä, minne valtion ja kuntien tuki ei akuutissa vaiheessa yllä tai ehdi. Valtiontaloutta tulee kuitenkin aina arvioida ja ohjata lapsenoikeuspuutteet tunnistaen.

– Esimerkiksi ruoka-apu auttaa perheitä akuutin hädän yli, mutta on myös tärkeää huomata avun pidempiaikaiset vaikutukset perheiden jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Kun taloudelliset haasteet kiristävät perheissä, voi ruoka-apu tuoda helpotusta ja vähentää osaltaan taloudellista huolta vaikuttaen positiivisesti kodin ilmapiiriin, vanhempien voimavaroihin ja koko perheen hyvinvointiin, kertoo Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmasta vastaava asiantuntija Aino Sarkia.

Juttuvinkki: Koronaepidemia pakotti ruoka-avun jakajat poikkeustoimiin – avun tarve kentällä on nyt valtava

Pelastakaa Lapset on tukenut lapsia ja nuoria koronakriisin aikana vahvasti myös verkossa. Nettinuorisotalo Netarissa käytävien keskustelujen määrä lähti voimakkaaseen kasvuun heti koronakriisin alkuvaiheessa, ja kohtaamisissa nousi vahvasti esiin epidemian synnyttämä huoli. Netari tarjoaa lapsille ja nuorille keskusteluapua arjen huoliin usealla eri alustalla viitenä päivänä viikossa ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten voimin.

Koronapandemian jatkuessa niin Suomessa kuin maailmalla, jatkuu tarve myös lahjoitusvaroin toteutettaville tukimuodoille. Lahjakortteja ruokakauppoihin myönnetään vähävaraisille lapsiperheille järjestön paikallisyhdistysten ja aluetoimistojen kautta ympäri Suomen niin kauan kuin lahjoituksia tähän toimintaan saadaan. 70 euron arvoisella lahjakortilla perhe saa ruoka-apua, joka auttaa konkreettisesti vaikeimman hetken yli.

Pelastakaa Lasten 52 paikallisyhdistystä ja viisi aluetoimistoa jakavat lahjakortteja suoraan apua tarvitseville perheille esimerkiksi paikallisten yhteistyökumppanien, kuten sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyön avulla. Yhdistykset tai aluetoimistot eivät ota vastaan hakemuksia, vaan tuki ohjataan tarvitseville perheille suoraan.

Lue myös: Pelastakaa Lapset sai ennätystuoton lahjoituksia – Suomessa elää yli 100 000 lasta köyhissä perheissä

Kommentoi Facebookissa