Yhä useampi nuori harkitsee ensiasunnon ostoa – korona vaikutti kuitenkin joka neljännen suunnitelmiin

Ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut tasaisesti viime vuosina.

Ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut tasaisesti viime vuosina. (Kuva Fotolia)

Unelma omasta asunnosta elää nuorissa, ja harva haluaa jäädä pysyvästi vuokralle.

ASUMINEN Suomalaisnuorten kiinnostus ensiasunnon ostamiseen on kasvanut tasaisen selvästi neljän viime vuoden ajan, selviää Danske Bankin jo kolmatta kertaa teettämästä Ensiasunnon ostajat 2020 -kyselytutkimuksesta. COVID-19-epidemia on kuitenkin vaikuttanut monen nuoren mahdollisuuksiin hankkia ensiasuntoa.

Tutkimuksen mukaan peräti 40 prosenttia 18–35-vuotiaista vastaajista harkitsee nyt omistusasumista aktiivisesti, kun vuonna 2018 määrä oli 35 prosenttia ja vuonna 2016 vastaavasti 28 prosenttia. Koronatilanteella oli kuitenkin muita asunnonostajia voimakkaampi tilapäinen vaikutus nuorten aktiivisuuteen; ensiasunnon ostajien lainakyselyt notkahtivat maalis-huhtikuussa selvästi rajummin kuin muiden asunnonostajien.

– Kesää kohti myös ensiasunnon ostajien luottamus näyttää toipuneen hyvää vauhtia, ja tammi-kesäkuussa myöntämiemme ensiasuntolainojen määrä ja volyymi ovat kokonaisuudessaan viime vuotta suurempia. Aktiivisimmin ensiasunnon ostamista harkitsevat työelämään jo siirtyneet nuoret, joilla on vakiintunut tulotaso. Asunnon omistaminen nähdään paitsi kotina, myös tapana säästää ja kerryttää varallisuutta, sanoo Danske Bankin Vähittäispankkitoiminnasta vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Juttuvinkki: Miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin – ja mitä asunnon myyjän kannattaa huomioida?

Kiinnostus asunto-omistamista kohtaan on vahvaa myös niiden nuorten keskuudessa, jotka eivät juuri nyt suunnittele asunnon ostoa aktiivisesti. Noin 82 prosenttia vastaajista haluaisi hankkia asunnon tulevaisuudessa. Osuus on kuitenkin pienentynyt hieman, sillä vuonna 2018 luku oli 87 prosenttia.

– Unelma omasta asunnosta elää nuorissa, ja harva haluaa jäädä pysyvästi vuokralle. Vuokralla asuvista moni pitää nykyistä asumismuotoaan kuitenkin joustavampana sen hetkiseen elämäntilanteeseensa nähden, kun taas omistusasumisessa joustavuus tulee esiin esimerkiksi lyhennysvapaiden muodossa, Laine-Tolonen kertoo.

Vaikka ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut tasaisesti viime vuosina, on asunto-omistaminen yleistynyt edelleen hieman 18–35-vuotiaiden keskuudessa. Noin 28 prosenttia vastanneista omistaa asunnon tällä hetkellä yksin tai yhdessä kumppaninsa kanssa. Vuonna 2018 luku oli prosenttiyksikön pienempi.

Tutkimuksen 18–35-vuotiaista vastaajista 23 prosenttia kokee koronaviruksen hidastavan ensiasunnon ostoa, neljä prosenttia vastanneista ei enää näe ensiasunnon ostoa lainkaan mahdollisena. Eniten koronavirus on vaikuttanut ostoaikeisiin heillä, jotka näkevät ensiasunnon pelkästään sijoituksena. Alueellisesti vaikutus nähdään suurempana Helsingin ja Uudenmaan alueella asuvien keskuudessa.

Kyselytutkimuksen Danske Bankille on toteuttanut Taloustutkimus. Kysely toteutettiin Internet-paneelissa 27.3.-8.4.2020 välisenä aikana. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 1028 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa, jotka edustavat tässä tutkimuksessa noin 1,2 miljoonaa 18-35-vuotiasta suomalaista.

Lue myös: Ensin romahti asuntokauppa, kohta hiipuvat hinnat – Airbnb:n hyytyminen tuo pieniä asuntoja tarjolle

Kommentoi Facebookissa