Yhdysvalloissa odotettu vaalitulos – republikaaneille senaatti, demokraateille edustajainhuone

Yhdysvaltain Capitol-kongressirakennuksessa Washingtonissa kokoontuvat edustajainhuoneen ja senaatin jäsenet.

Yhdysvaltain Capitol-kongressirakennuksessa Washingtonissa kokoontuvat edustajainhuoneen ja senaatin jäsenet. (Kuva Fotolia)

Yhdysvaltain kongressin välivaalien tulos vaikeuttaa presidentti Donald Trumpin asemaa.

KONGRESSIVAALIT Yhdysvaltain kongressissa käytiin niin sanotut välivaalit, jossa valittiin kaikki edustajainhuoneen jäsenet sekä kolmasosa senaattoreista. Ennusteet povasivat republikaanien pitävän enemmistönsä senaatissa, mutta demokraattien nousevan valtaan edustajainhuoneessa.

USA:ssa uskottiin presidentti Donald Trumpin vastaisen asenteen siivittävän demokraatit voittoon, toisaalta maan myötätuulessa olevan talouden uumoiltiin auttavan republikaaneja. Tulosten selvittyä presidentti Trump suoritti onnittelusoiton edustajainhuoneen demokraattiryhmän johtajalle Nancy Pelosille.

Mutta vaikka demokraatit kasvattivat vaaleissa suosiotaan, toivottua maanvyörymävoittoa ei tullut. Senaatissa republikaaneilla on tarvittavat 51 paikkaa enemmistön pitämiseksi, edustajainhuoneessa puolestaan demokraatit saavuttivat vaadittavat 218 edustajaa ja valta-aseman.

Liittovaltion lait on hyväksyttävä sekä edustajainhuoneessa että senaatissa, ja näin demokraatit pystyvät jatkossa torpedoimaan republikaanien sekä presidentti Trumpin lakiesityksiä. Demokraatit voivat myös aloittaa erilaisia Trumpiin kohdistuvia tutkimuksia, mutta viraltapanemiseen vaadittaisiin kaksi kolmasosaa äänistä republikaanien hallitsemassa senaatissa.

Donald Trump pystyy lisäksi edelleen nimittämään ehdokkaansa Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen, sillä tuomarinimitykset vahvistaa republikaanien hallussa oleva senaatti.

Joitain historiallisia valintoja on uutistoimisto CNN raportoinut tapahtuneen. Coloradossa ensimmäinen avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva Jared Polis on valittu kuvernööriksi. Edustajainhuoneeseen on valittu myös Yhdysvaltain historian ensimmäiset musliminaiset, aikaisemmin valittuina on ollut kaksi muslimimiestä.

Michiganista valittu Rashid Tlaib edustaa USA:n demokraattisia sosialisteja ja Minnesotan Ilhan Omar demokraattista maanviljelijä-työväenpuoluetta. Lisäksi Yhdysvaltain historian ensimmäiset alkuperäisväestöön kuuluvat naiset ovat pääsemässä kongressiin.

Lue myös: Trumpin ehdokas valittiin korkeimman oikeuden tuomariksi – Brett Kavanaugh vannoi virkavalansa

Kommentoi Facebookissa