USA PRESIDENTINVAALIT Viimeinen Yhdysvaltain presidentinvaalien televisioväittely, ennen kuin vajaan kolmen viikon kuluttua jompi kumpi julistetaan voittajaksi. Mielipidejohdossa oleva demokraattien ehdokas Hillary Clinton saapuu Las Vegasissa televisiokameroiden eteen valkoiseen asuun pukeutuneena, republikaanien haastajalla Donald Trumpilla on takinliepeessään tähtilippu.
Väittelyn juontaja Fox Newsin toimittaja Chris Wallace on ohjeistanut yleisöä olemaan hurraamatta tai buuamatta ehdokkaille, katsomon äänet on vaimennettu ja ehdokkaat kutsutaan lavalle samanaikaisesti. Katsomossa istuu Bill Clinton tyttärensä Chelsean kanssa. Donald Trump kertoo kutsuneensa Barack Obaman velipuolen Keniasta.
Juuri mikään tässä showssa ei tapahdu sattumalta.
Pidetään suojaus kunnossa
Aamuyöllä televisioruudun ääreen Suomessa heränneet näkivät hyvää televisioviihdettä. Jos joku odotti Donald Trumpin aiheuttavan puheillaan jälleen uuden skandaalin, joutui pettymään. Ensimmäistä kolmesta väittelystä seurasi yli 80 miljoonaa ihmistä, nytkin arviolta yli 50 miljoonaa. Molemmat ehdokkaat varoivat tappiota enemmän kuin yrittivät antaa tyrmäysiskun.
Vaaligallupit antavat Hillary Clintonille johtoaseman, mutta useimmat kyselyt on tehty vain tuhannen hengen otannalla. Sellaisen tuloksen manipulointi on helppoa jopa viiden miljoonan kansalaisen Suomessa, puhumattakaan yli 300 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa. Tilastollisesti luotettavin on neljä päivää sitten julkistettu NBC Newsin kysely, jossa otanta on noin 25 000 henkeä ja Clintonilla kuuden prosenttiyksikön johto.
Se on yllättävän vähän, sillä Donald Trumpin aiheuttamat kohut – joista jokaista on arveltu viimeiseksi naulaksi arkkuun – olisivat kaataneet jo monta muuta ehdokasta.
Kahden puolueen kannattajat
Ehdokkaiden vahvuudet ja heikkoudet tiedetään, nyt molemmat pyrkivät vahvistamaan omien kannattajiensa uskoa. Lavalla nähtiin demokraatti ja republikaani.
Donald Trump puolustaa jokaisen amerikkalaisen oikeutta kantaa asetta, hänelle tärkeää on vaikutusvaltaisen kivääriyhdistyksen NRA:n tuki, joka kumpuaa Yhdysvaltain keskilännestä. Samoilta konservatiivisilta ja uskonnollisilta alueilta, jossa vastustetaan aborttia. Hänen kannattajiaan ovat pääosin valkoiset ja miehet.
Hillary Clinton nostaa esiin naisten itsemääräämisoikeuden, lapset. Hän löytää tukijansa naisista, kaupungeista ja mainitsee tarkoituksella seksuaalivähemmistöjen LGTB-yhteisön. Hillary Clinton ei myöskään mainitse hävinneen demokraattiehdokkaan Bernie Sandersin nimeä sattumalta, hänen tukensa tarvitaan.
Avauspuheenvuorot käytetään perustuslaista ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden jäsenistä, jotka presidentti nimittää. Nyt tilanne tuomareiden kesken on tasan demokraattien ja republikaanien välillä, uusi presidentti tulee nimittämään vähintään yhden uuden tuomarin – ehkä jopa kolme – jotka linjaavat oikeuslaitoksen suunnan vuosiksi eteenpäin.
Videoita ja nauhoituksia
Hillary Clinton on odotetusti vahvimmillaan asiakysymyksissä, taloudessa ja naisten oikeuksista puhuttaessa. Hän puhuu kuulijoille pehmeämmin ottaessaan esiin Trumpin naisia halventavat ilmaisut, ”sellainen Donald on”.
Mutta on Trumpillakin hihassaan pätkä videonauhaa. Hän kertoo väkivaltaisuuksista puhetilaisuuksissa, jotka videotallenteiden mukaan ovat Clintonin kampanjatoimiston yllyttämiä. Jostain syystä Clinton jättää vastaamatta. Sen sijaan hän kertoo Venäjän hallinnon olevan omien sähköpostivuotojensa hakkeroinnin takana.
Trump puhuu maahanmuutosta, katsomossa on äiti, jonka lapsen laiton maahanmuuttaja on tappanut. Meksikon rajalle on pystytettävä muuri, Hillary Clintonin vaatimien avoimien rajojen sijaan. Clinton puolestaan luo uhkakuvaa Trumpin aiheuttamasta kaaoksesta, jossa kuljetaan ovelta ovelle kolkuttaen, kun maahanmuuttajia kerätään massoittain kokoon. Hän kiistää kannattavansa avoimia rajoja.
Juontaja Chris Wallace näpäyttää Trumpin puolesta ja toteaa Hillary Clintonin Brasiliassa pidetystä puheesta olevan tallenteen, jossa Clinton puhuu nimenomaan avoimista rajoista.
Molemmat kaataisivat TTIP-sopimuksen
Hillary Clintonilla on 30 vuoden kokemus politiikasta, se on hänen vahvuutensa ja heikkoutensa. Talousasioiden tietämyksessä hän päihittää liikemiehenä toimivan kilpailijansa, joka lupaa yleispiirteisesti alentaa veroja ja käynnistää talouden moottorit. Hämmentäviä asioita nostetaan esiin, Clintoneiden oma säätiö on saanut tukea Hillary Clintonin arvostelemilta mailta, toisaalta Donald Trump itse ei ole julkistanut verotietojaan.
Suomalaisia kiinnostava tieto jää vähälle huomiolle. Donald Trump kannattaa kaupan suojamuureja ja on arvostellut vapaakauppasopimuksia, mutta myös Hillary Clinton kertoo olevansa TTP-sopimusta vastaan. Se on Tyynenmeren vapaakauppasopimus, jonka suora johdannainen on Eurooppaa koskeva TTIP-sopimus. Valittiin kumpi tahansa, voidaanko Suomessa siis heittää hyvästit vapaakauppasopimukselle, joka arvostelijoiden mukaan lisäisi kohtuuttomasti suuryritysten valtaa kansallisen lainsäädännön kustannuksella? Sopimuksella on jo nyt vahva vastustus Suomessa, ja erityisesti Saksassa.
Kokemus on heikkous, kun puhutaan ulkopolitiikasta. Yhdysvallat on epäonnistunut Lähi-idän politiikassaan. Trump tylyttää Putinin päihittäneen siellä amerikkalaiset, jotka ovat syytäneet triljoonia dollareita saamatta aikaan muuta kuin vahinkoa – johon syyllisiä ovat Barack Obama ja Hillary Clinton.
Loppupuheenvuorot ovat muodollisuuksia. Hillary Clinton katsoo kameraan vakuuttaessaan miksi hän olisi parempi presidentti. Donald Trump kertoo omassa puheessaan miksi Hillary Clintonista ei pitäisi tehdä presidenttiä. Katsojaa muistutetaan presidentin peukalon alla olevasta napista, jolla laukaistaan ydinase. Huomiota herättää myös se, että Donald Trump sanoo kertovansa vasta myöhemmin, tuleeko hän hyväksymään jo etukäteen arvostelemansa vaalituloksen.
Kumpikaan kandidaateista ei kättele toisiaan. Nämä ovat presidentinvaalien play off -ottelut. Teflon-Trump ei saanut lisäkolhuja pintaansa, mutta myös Hillary Clinton säilytti viileytensä. Toinen herättää tunteita niin hyvässä kuin pahassa, toinen ehdokkaista ei.
Siinä se valinnan vaikeus kiteytettynä on.
Alla olevalla videolla New York Timesin tallenne Las Vegasin väittelystä.
Kommentoi Facebookissa