YLE teki sopimuksen hiihdon MM-kisoista – kaupallinen mediajätti rahastaa välistä

Iivo Niskanen on Suomen miesten maastohiihdon ykkösnimi.

Iivo Niskanen on Suomen miesten maastohiihdon ykkösnimi. (Kuva AOP)

Kaupallinen mediajätti NENT Group tekee bisnestä hiihdon MM-kisonen lähetysoikeuksilla jälleenmyymällä oikeuksia verorahoitteiselle Yleisradiolle.

HIIHTO Yleisradio ilmoitti tiistaina tehneensä laajan sopimuksen talvilajien esitysoikeuksista NENT Groupin kanssa. Sopimuksen merkittävin asia lienee, että hiihdon MM-kisat näkyvät YLE:n kanavilla 2023 ja 2025.

Sopimukseen kuuluvat myös kahdet seuraavat alppihiihdon ja freestylen MM-kisat, Suomessa järjestettävät pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin kilpailut tulevien viiden kauden ajalta sekä 49 ulkomailla järjestettävää hiihtolajien maailmancupin tapahtumaa. YLE näyttää myös taitoluistelun MM- ja EM-kisat vuosina 2022 ja 2023.

Talviurheilufanit ovat innoissaan. Maksukanava Viasatia ei sittenkään tarvitse ehkä hankkia, kun YLE näyttää tapahtumat ilmaiseksi. NENT Groupin sopimus tuli monille järkytyksenä.

Miksi NENT Group sitten hankki talvilajien oikeudet, jos myös YLE saa näyttää Suomessa talvilajien huipputapahtumia? Vastaus on se, että NENT tekee bisnestä haalimalla urheiluoikeuksia ja myymällä niitä eteenpäin yleisradioyhtiöille.

Discovery hankki olympiakisojen lähetysoikeudet Suomeen vuosille 2018-2024. Discoverylla ei ollut aikomustakaan lähettää olympialaisia Suomeen yksinoikeudella, vaan YLE haluttiin maksajaksi. YLE tekikin Discoveryn kanssa sopimuksen, jonka hintaa ei haluttu julkistaa, vaikka veronmaksajia summa olisi kiinnostanut.

Jokainen suomalainen joutuu maksamaan yleisradioveroa, halusi tai ei. YLE:n olympia- ja talviurheilulähetysten kustantajaksi joutuu, vaikka urheilu ei kiinnostaisi pätkääkään.

YLE ei ole kaupallinen yhtiö, mutta se esittää kanavillaan läpikaupallista urheilua. Urheilulähetyssopimuksilla myös tuetaan kansainvälisiä kaupallisia mediajättejä Discoverya ja NENT Groupia suomalaisten veronmaksajien toimesta.

Huippu-urheilu on monille suomalaisille tärkeä asia, ja moni on iloinen, että YLE näyttää hiihdon MM-kisoja jatkossakin. Verovaroilla rahoitetun yhtiön roolista kaupallisten jättien tukijana olisi kuitenkin hyvä käydä kriittistä yhteiskunnallista keskustelua.

“Yle haluaa tarjota suomalaisille suuria, kansaa yhdistäviä elämyksiä. Siksi tämä on meille erittäin merkittävä sopimus. Ylellä on myös tahtoa tehdä yhteistyötä kaupallisen median kanssa, mistä tämä on yksi osoitus”, sanoo Ylen urheiluoikeuksien päällikkö Riku Saaranluoma tiedotteessa.

Ilmaiseksi YLE ei näitä elämyksiä kuitenkaan tarjoa, vaan kansan maksamilla rahoilla, joita sijoitetaan YLE:n sopimuksen myötä NENT Groupin tukemiseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ilmaveivistä ja jalkatulehduksesta kymmenen vuotta – Leijonien ikimuistoinen MM-kulta

Kommentoi Facebookissa