AstraZenecalla rokotetut voivat valita toisen koronarokotteensa – ”Riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu”

Uusimpien tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja.

Uusimpien tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja. (Kuva Fotolia)

Eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa rokotettavalle enemmän haittoja.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut linjauksen eri koronarokotteiden käytöstä. Linjaukset koskevat mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden kohdentamista eri ikäryhmille sekä annosväliä ensimmäisen ja toisen rokotuskerran välillä.

Vastedes myös 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, kuten Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita, vaikka rokotussarja olisi aloitettu AstraZenecan adenovirusvektorirokotteella.

Suosituksena on kuitenkin edelleen, että rokotussarjaan jatketaan aiemmin saamalla koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

– Jos AstraZenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen nyt, kun riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu ja mRNA-rokotteita on paremmin saatavilla, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander.

– Toisen rokoteannoksen ottaminen on hyvin tärkeää, jotta rokotteen antama suoja olisi mahdollisimman vahva ja pitkäkestoinen.

AstraZenecan rokotteen on saanut Suomessa tähän mennessä lähes 356 000 ihmistä. Adenovirusvektorirokotteisiin on liitetty mahdollinen hyvin harvinainen veren hyytymishäiriö, jota on havaittu eniten alle 65-vuotiailla.

Jo nyt kaikilla on mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella. Alle 65-vuotiaille annetaan myös jatkossa vain mRNA-rokotteita eli Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita. mRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa AstraZenecan rokotteella.

– Odotamme kesäkuun alkupuolella tutkimustuloksia eri rokotevalmisteiden antamisesta samalle rokotettavalle. Tiedämme, että eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän muutamassa päivässä ohi meneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Jo saadut tutkimustulokset, kokemus ja aiempi tieto immunologiasta eivät kuitenkaan anna aihetta huoliin rokotteiden kokonaisturvallisuudesta tai tehosta. Siksi eri rokotevalmisteita on mahdollista antaa samalle rokotettavalle jo nyt.

Juttuvinkki: Britannian variantti on Suomessa vallitseva koronaviruslinja – matkustaminen on tuonut myös Intian virusmuunnoksen

Alle 65-vuotias ei voi saada adenovirusvektorirokotetta siinäkään tapauksessa, että hän haluaisi saada AstraZenecan rokotteen.

– Näin on linjattu siksi, että adenovirusvektorirokotteen antaminen alle 65-vuotiaille ei ole Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa lääketieteellisesti perusteltua. Heillä AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteeseen liittyvän hyvin harvinaisen hyytymishäiriön riski on suurempi kuin tätä vanhemmilla, Nohynek toteaa.

Rokotteita on Suomessa käytettävä lääketieteellisten käyttöaiheiden ja vakiintuneen hoitokäytännön mukaisesti, jotta kaikki rokotetut ovat vakuutusturvan piirissä.

mRNA-rokotteiden annosväli pysyy edelleen 12 viikossa. Annosväliä voidaan lyhentää ainoastaan lääketieteellisistä syistä esimerkiksi ennen syöpähoidon aloittamista tai yksilöllisistä, hyvin perustelluista syistä. Pitkällä annosvälillä pystytään vahvistamaan rokotuksen suojatehoa ja tarjoamaan ensimmäisen rokoteannoksen antamaa suojaa mahdollisimman monelle.

THL suosittelee, että jokainen ottaisi sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen omassa kotikunnassaan. Jos rokotukseen ei pääse ajallaan omassa kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväliä pidentää yli 12 viikkoon.

Myös EU:ssa myyntiluvan saanut Johnson & Johnsonin koronarokote on AstraZenecan rokotteen tapaan adenovirusvektorirokote. Sitä ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan.

Lue myös: Suomalaisista neljä viidestä luottaa koronarokotteisiin – vielä useampi ottaa rokotuksen

Kommentoi Facebookissa