Yle-verosta vapautettavista uusista pienituloisista ei löytynyt sopua

Ylen maamerkkinä on toiminut vuosia Pasilassa sijaiseva Iso Paja.

Ylen maamerkkinä on toiminut vuosia Pasilassa sijaiseva Iso Paja. (Kuva Markus Koljonen)

Asiaa arvioinut parlamentaarinen työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen edes ryhmän toimeksiannosta.

YLE-VERO Liikenne- ja viestintäministeriö uutisoi tänään lyhyesti ja koruttomasti:

”Yleisradioveron kohdentumista arvioinut parlamentaarinen työryhmä ei ole päässyt työssään yhteisymmärrykseen. Työryhmä toteaa, että sillä ei ole valmiutta päättää työtään toimeksiannon mukaisesti. Työryhmän tavoitteena oli keventää yleisradioveroa pienituloisten osalta.”

Tavoitteena siis oli, että pienituloisten Yle-verotus kevenisi ja nykyistä suurempi määrä kaikkein pienituloisimpia jäisi veron ulkopuolelle.

– Veroalennus ja Yle-veron poistaminen niiltä, joilla se on ainoa vero, olisi vaatinut työryhmän yksimielisen päätöksen. Juuri tämä yksimielisyysvaatimus antoi oppositiolle mahdollisuuden vaikuttaa, työryhmän puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen sanoo.

Parlamentaarisen työryhmän toimeksianto oli arvioida Yle-veron kohdentuminen eri tuloluokissa.

– Tässä olisi ollut mahdollisuus kaventaa tuloeroja ja ojentaa auttava käsi pienituloisille. Ei käynyt demareille, Turunen jatkaa.

Yle-veroa arvioinut työryhmä ei päässyt lopulta yksimielisyyteen edes ryhmän toimeksiannosta. Turunen sanoo, että SDP:n edustajat halusivat laajentaa työryhmän toimeksiantoa ja ottaa keskusteluun Yle-veroindeksin jäädytyksen perumisen. Tämä nimenomaan rajattiin Turusen mukaan keskustelusta pois työryhmää muodostaessa. Indeksiin on tarkoitus palata syksyllä 2018.

– Mitään laskelmia tai toteutusmalleja emme päässeet kunnolla edes käsittelemään, mutta käytännössähän se olisi mennyt niin, että pienituloisimpien vapautuessa verosta suurituloisten maksu olisi noussut hieman. Tämän työryhmän toiminta päättyy tähän. Olen erittäin pettynyt lopputulokseen.

Turunen toivoo, että tästä huolimatta hallitus ottaa asian hoitoonsa ja pienituloisten Yle-veromaksuja helpotetaan ja osalta poistetaan työryhmän toimeksiannon mukaisesti.

– Tärkeä asia ei saa kaatua opposition pikkupolitikointiin, Kaj Turunen sivaltaa.

Kommentoi Facebookissa