Yleisökaivaus tuo historian näkyväksi keskelle arkipäivää – ”Onko löytynyt mitään?”

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologista kaivausta voi seurata terassilla istuessaan. Kaivauksella työskentelee myös joukko vapaaehtoisia yleisöarkeologin johdolla.

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologista kaivausta voi seurata terassilla istuessaan. Kaivauksella työskentelee myös joukko vapaaehtoisia yleisöarkeologin johdolla. (Kuva Jari Nieminen)

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät koko kesän ajan arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla.

ARKEOLOGIAOnko löytynyt mitään?” taitaa olla yleisin kysymys, jonka Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit kuopalla kuulevat. Museo tekee koko kesän ajan arkeologisia kaivauksia sisäpihallaan Turussa, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Arkeologinen tutkimus ja arkeologin työ vetävät puoleensa yleisöä, joka haluaa tietää mitä kaivauksella tehdään ja miksi. Arkeologien kertoessa työstään ja esitellessä päivän löytöjä on yleisin reaktio hämmästys; todellako tällaisia asioita löytyy päivittäin ja juuri tästä. Voiko tämä kaikki olla olemassa jalkojemme alla?

– Eräs kävijä häkeltyi oivaltaessaan, että hänen Turussa asuneet esi-isänsä ovat aikoinaan ehkä kulkeneet samalla Luostarin jokikadulla, jolla seisoimme, kertoo kaivauksella työskentelevä yleisöarkeologi Elina Mattila.

Turun palon 1827 jälkeen käytöstä jäänyt Luostarin jokikatu on kaivettu esiin Aboa Vetus & Ars Novan alueella. Museon yleisökaivaus tuo historian näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kaivauksella voi pistäytyä tutustumassa aina arkeologien ollessa paikalla.

Museon tavoitteena on tuoda esiin käynnissä olevaa arkeologista tutkimusta ja sen tuloksia reaaliajassa. Kaivauksella on oma blogi laajennetaanturkua.blog, jota päivittävät arkeologien lisäksi kaivauksella koko kesän ajan työskentelevät vapaaehtoiset.

Kaivaus on myös tiivis osa lasten kesäkouluja ja leiriläisten omakohtaiset kaivausuutiset julkaistaan museon verkkosivuilla viikoittain. Lisäksi museo järjestää opastettuja teemakierroksia Aboa Vetuksen rauniokorttelissa sekä kaksi avointa, Luostarikorttelin historiasta kertovaa yleisöluentoa.

Heinäkuussa kuka tahansa voi osallistua arkeologisille museokursseille, joilla käydään läpi arkeologisen tutkimuksen perusteita ja kaivetaan arkeologien ohjauksessa. Yhden ja kahden päivän mittaisia kursseja järjestetään 9.–19.7.

  • Keskiajan Turku -tapahtuman aikana 27.6.‒30.6. kaivausjohtaja Ilari Aalto ja yleisöarkeologi Elina Mattila ovat paikalla esittelemässä kaivausaluetta ja tutkimusta joka päivä klo 13–15
  • Lisätietoa kursseista löytyy museon verkkosivuilta ja yleisöarkeologi Elina Mattila ottaa vastaan ilmoittautumisia ja vastaa kysymyksiin: mattila@aboavetusarsnova.fi, puhelin 0207 181 646

Lue myös: Levänluhdan vainajien korujen tyyli on kotimaasta – kuparin jäljet johtavat Etelä-Eurooppaan

Kommentoi Facebookissa