Yleisurheilun MM-kisat tulevat penkkiurheilijalle ”painajaismaiseen” aikaan

Oliver Helander on suomalaisen keihäänheiton merkittävä toivo. (Kuva Getty Images)

Yleisurheilun MM-kisojen alkavat perjantaina Oregonin Eugenessa. Finaaleista valtaosa kilpaillaan Suomen aikaa aamuyöstä.

YLEISURHEILU Yleisurheilun MM-kisat alkavat Yhdysvalloissa Oregonin Eugenessa perjantaina. Suomalaiselle yleisurheilufanille kisat ovat eräänlainen painajainen, sillä aikaero Suomen ja Yhdysvaltain länsirannikon välillä on kymmenen tuntia.

Valtaosa finaalilajeista käydään keskellä yötä Suomen aikaa. Esimerkiksi miesten keihäsfinaalin alkamisaika on sunnuntaina 24.7. aamuyöllä kello 4.35. Oregonissa on silloin vielä alkuilta.

Suomella on Eugenessa tositoimissa peräti 36 urheilijaa. Joukkue on suurin MM-kisoissa 29 vuoteen, jos 2005 kotikisoja ei lasketa.
Suomen yleisurheilun kokonaistaso onkin viime vuosina ollut nosteessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että suomalaiset saavuttaisivat Eugenesta mitalisadetta. Realistisia mitaliodotuksia on vain yhdellä suomalaisurheilijalla.

Lähihistorian tilastot ovat MM-kisojen suomalaisesityksistä vaatimatonta selattavaa. Edellisen kerran suomalaisurheilija on voittanut yleisurheilun MM-kisoissa mitalin 2015. Silloin Tero Pitkämäki heitti keihäässä pronssille.

Edellisen kerran suomalaisyleisurheilija on saavuttanut MM-kisoissa mitalin jostain muusta lajista kuin keihäänheitosta Helsingissä 2005. Tuolloin Tommi Evilä otti pronssia pituushypyssä.

Olympialaisissa viimeisin suomalainen yleisurheilun mitalisti on Antti Ruuskanen, joka heitti keihäässä hopeaa Lontoossa 2012. Arsi Harjun kuulantyönnön kulta Sydneystä 2000 on viimeisin suomalaisen yleisurheilijan voittama olympiamitali jossain muussa lajissa kuin keihäänheitossa.

Eugenessa realistista on odottaa suomalaismitalia vain keihäänheitosta. Oliver Helander on tällä kaudella kiskaissut keihäässä tuloksen 89,83. Helander voi taistella Eugenessa jopa kultamitalista.

Finaalipaikkoja suomalaiset voivat saavuttaa useampia. Tokion olympialaisissa viime kesänä nähtiin useita suomalaisia kovia suorituksia, kuten Wilma Murron viitostila seiväshypyssä ja Topi Raitasen finaalipaikka 3000 metrin esteissä. Neljä Suomen ennätystä Tokiossa juossut Sara Kuivisto ei ole Eugenessa mukana.

Murto ja Raitanen pystyvät normisuorituksillaan etenemään Eugenessa finaaliin. Moukarinheitossa Krista Tervo ja Silja Kosonen ovat vahvoja ehdokkaita finaaliin. Samoin kolmiloikkaajat Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä, pituushyppääjä Kristian Pulli sekä korkeushyppääjä Ella Junnila.

400 metrin aidoissa Viivi Lehikoiselta voi odottaa Suomen ennätystä. Finaalipaikka olisi Lehikoiselta todella hurja saavutus.

Keihäänheitossa mukana ovat suomalaisista Helanderin lisäksi Lassi Etelätalo ja Toni Keränen. Molemmilla on saumoja finaalipaikkaan. Etelätalo oli Dohan 2019 MM-kisoissa neljäs ja Tokion olympialaisissa kahdeksas.

Vaikka mitaliodotukset ovat suomalaisurheilijoilta vähissä, on Eugenessa lupa odottaa kokonaisuutena MM-kisojen parasta suomalaistulosta vuosikausiin. Tokion olympialaisista mennään todennäköisesti eteenpäin.

Suomalaisittain menestysodotuksia kohentaa myös venäläisurheilijoiden kansainvälinen panna. Vuosina 2016-21 venäläisyleisurheilijat eivät saaneet maansa valtiojohtoisen dopingohjelman takia saaneet kisata arvokisoissa kansallistunnuksillaan, mutta nyt venäläiset eivät ole mukana kisoissa ollenkaan Venäjän Ukrainassa harjoittamien raakalaismaisten sotatoimien takia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vladimir Putinia uhkaa nöyryytys – Venäjä joutumassa ulos Pariisin olympialaisista

Kommentoi Facebookissa