Yli 90-prosenttista denaturoitua etanolia tuotiin Suomeen – myytiin täällä vodkana

Tulli takavarikoi helmikuussa 2018 kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta 210 litraa etanolia ja yli 500 vodkaetikettiä.

Tulli takavarikoi helmikuussa 2018 kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta 210 litraa etanolia ja yli 500 vodkaetikettiä. (Kuva Tulli)

Tulli paljasti virolaisen miehen harjoittaman denaturoidun etanolin maahantuonnin.

ETANOLI Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa virolaisen 1970-luvulla syntyneen miehen epäillään tuoneen Suomeen Latviasta peräisin olevaa denaturoitua etanolia, jonka vahvuus on yli 90 prosenttia. Tulli epäilee saman miehen myös salakuljettaneen Ruotsista Suomeen nuuskaa, kotietsinnässä löydettiin lisäksi huumausaineita.

Esitutkinnan perusteella virolaisen miehen epäillään myyneen maahantuodut 650 etanolilitraa vuoden 2017 aikana Kuopiossa asuvalle 1970-luvulla syntyneelle suomalaismiehelle. Tulli takavarikoi helmikuussa 2018 kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta 210 litraa etanolia ja yli 500 vodkaetikettiä. Lisäksi asunnosta löytyi tyhjiä puolen litran muovipulloja ja suuri määrä pullonkorkkeja.

Tullin takavarikoiman etanolin on todettu Tullilaboratorion tutkimuksissa sisältävän denaturoimisaineita, mutta sitä ei ole tehty juomakelvottomaksi, kuten Suomen ja EU:n lainsäädäntö edellyttää myytävänä olevilta etanolivalmisteilta. Tullin esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että denaturoimisaineita sisältävää etanolia on myyty sellaisenaan ja vodkana yksityishenkilöille päihdekäyttöä varten Pohjois-Savon alueella.

Tulli takavarikoi kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta denaturoimisaineita sisältävän etanolin lisäksi amfetamiinia ja marihuanaa. Tullin esitutkinnan mukaan virolaismiehen epäillään etanolin lisäksi tuoneen myös vuosina 2017–2018 Ruotsista Suomeen nuuskaa yhteensä 192 kiloa edelleen myytäväksi. Tulli takavarikoi tammikuussa 2018 miehen kuljettamasta autosta 53 kiloa nuuskaa. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että miehen aiemmin maahantuoma nuuska on myyty pääkaupunkiseudulla.

Tulli on tutkinut etanolin ja nuuskan laitonta maahantuontia törkeänä veropetoksena ja salakuljetuksena. Alkoholin ja nuuskan ostajia Tulli epäilee laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä tai lievästä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Takavarikoitujen huumausaineiden osalta Tulli epäilee suomalaismiestä huumausainerikoksesta.

Tullin esitutkinnan aikana selvinneiden ja kulutukseen päätyneiden ja takavarikoitujen alkoholin ja nuuskan vältettyjen verojen määrä on yhteensä noin 95 000 euroa. Tulli on esitutkinnan aikana kuulustellut rikoksesta epäiltyinä yhteensä 16 henkilöä. Kaksi henkilöä on ollut esitutkinnan vuoksi vangittuna. Tapauksen esitutkinta on kesken Tullissa.

Kommentoi Facebookissa