Yli puolet ruokapalveluista käyttää luomua päivittäin – suosituimmat tuotteet hiutaleet, suurimot sekä maito

Luomua käyttää päivittäin jo 53 prosenttia julkisista keittiöistä. (Kuva Pro Luomu)

Suomen tavoitteena on, että julkisten keittiöiden raaka-aineista 25 prosenttia on luomua vuoteen 2030 mennessä.

RUOKA Julkisissa ruokapalveluissa luomu on jo arkipäivää, ja esimerkiksi luomumaitoa käyttää päivittäin kolmasosa ruokapalveluista. Luomua käyttää päivittäin jo 53 prosenttia julkisista keittiöistä, kertovat Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tehdyn kyselyn tulokset.

Viikoittain luomua käyttää 23 prosenttia ruokapalveluista, ja vain kaksi prosenttia sanoo, ettei käytä luomua ollenkaan. Kyselyyn vastanneissa ruokapalveluissa luomun osuus raaka-aineista vaihtelee nollasta 25 prosenttiin, ja oli keskimäärin noin kuusi prosenttia. Eniten luomua käytetään päiväkoti- ja kouluruokailuissa.

– Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa on aiemmin arvioitu jonkin verran korkeammaksi. Korona-pandemian sekä Ukrainan sodan heijastamat haasteet ovat saattaneet vaikuttaa luomutuotteiden käyttöön, kertoo projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä.

Suosituimmat luomutuotteet julkisissa ruokapalveluissa ovat hiutaleet ja suurimot sekä maito. Luomumaitoa käyttää päivittäin jo 33 prosenttia ruokapalveluista. Luomuhiutaleita tai -suurimoita käyttää vähintään viikoittain yli 60 prosenttia ruokapalveluista.

Julkisista keittiöistä 43 prosenttia haluaisi edelleen lisätä luomutuotteiden käyttöä. Eniten ruokapalveluita kiinnostaa kasvisten ja marjojen, maidon, viljatuotteiden, kuten hiutaleiden ja suurimoiden sekä kananmunien ja lihan vaihtaminen luomuksi. Erityisesti kotimainen luomu kiinnostaa ruokapalveluita.

Suomen valtion asettaman virallisen tavoitteen mukaan julkisten keittiöiden raaka-aineista tulisi olla 25 prosenttia luomua vuoteen 2030 mennessä. Julkisille keittiöille tärkeimmät syyt valita luomua ovat laatu, maku ja asiakkaiden hyvinvointi. Myös vastuullisten toimintojen kehittäminen organisaatiossa ja ympäristövaikutusten vähentäminen hankinnoissa ovat tärkeitä perusteita luomutuotteiden käytölle.

– Julkisen keittiön näkökulmasta luomu on fiksu valinta, sillä se yhdistää monta vastuullisuuden ulottuvuutta. Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma ruuan tuotantotapa, joka asettaa lainsäädäntöä korkeampia vaatimuksia eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin varmistamiseksi, muistuttaa Anu Arolaakso.

Ruokapalveluiden avoimien vastausten perusteella kysyntä ja tarjonta eivät luomutuotteissa aina kohtaa. Ruokapalvelut toivovat sopivan hinnan lisäksi tasaista saatavuutta sekä ammattikeittiöille sopivaa jalostusastetta ja pakkauskokoja.

Julkisten ruokapalveluiden luomun käytöstä kysyttiin sähköisellä kyselyllä maalis-huhtikuussa julkisten ruokapalvelujen päättäviltä henkilöiltä. Kysely lähetettiin 345 ruokapalvelulle, kyselyyn vastasi lähes sata julkisia ruokapalveluja tuottavaa toimijaa. Suurin osa vastaajista oli kunnan tai kuntayhtymän omia ruokapalveluita, mutta mukana oli myös liikelaitoksia, in house -yhtiöitä ja yksityisiä ruokapalveluntuottajia.

Luomutetaan ruokapalvelut -hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lue myös: Luomuvihannesten valikoima on laajentunut – uutuuksia muun muassa suomalainen fenkoli, jättisipuli ja lehtiselleri

Kommentoi Facebookissa