Yllättävää mutta totta – maksasairaudet ovat naisilla miehiä yleisempiä

Naisen maksa sietää puolet vähemmän alkoholia kuin miehen maksa.

Naisen maksa sietää puolet vähemmän alkoholia kuin miehen maksa. (Kuva Fotolia)

Vaihdevuosien jälkeinen ylipaino on erityisen haitallista, jos siihen liittyy myös alkoholinkäyttö.

TERVEYS Elintavoista johtuvat maksasairaudet lisääntyvät myös naisilla. Vaihdevuosien jälkeinen ylipaino on erityisen haitallista, varsinkin jos siihen liittyy alkoholinkäyttö. Naisten terveystarkastuksiin tulisi aina kuulua maksa-arvojen selvittäminen.

Sukupuoli lisää riskiä sairastua maksasairauteen tai vaikuttaa ainakin sairauden kulkuun. Naisilla varsinkin autoimmuunimaksasairaudet ja sappitiehyiden sairaudet ovat yleisempiä kuin miehillä.

– Riski sairastua näyttää liittyvän hormonaalisiin tekijöihin, kuten prolaktiinihormoniin ja estrogeeniin, jotka vaikuttavat immuniteettiin. Hormonien muokkaamalla immuniteetilla on merkitystä muun muassa normaalin raskauden kannalta, kertoo professori Martti Färkkilä HUS:sta.

Yleisimmät syyt koholla oleviin arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Kohonneiden maksa-arvojen taustalla saattaa kuitenkin olla vakava sairaus, joka voi hoitamattomana olla henkeä uhkaava, minkä vuoksi niiden aiheuttaja on aina tutkittava.

– Naisten terveystarkastuksissa pitäisi mitata myös maksa-arvot verestä. Koholla olevien arvojen syy on aina selvitettävä, Färkkilä muistuttaa.

Elintavoista johtuvat maksasairaudet lisääntyvät myös naisilla, vaikka alkoholin aiheuttamia maksasairauksia on kuitenkin edelleen enemmän miehillä. Rasvamaksa on alle 50-vuotiaista yleisempi miehillä, mutta sen jälkeen suhde muuttuu.

Vaihdevuosien jälkeen naisten rasvamaksa yleistyy nopeasti. Heidän ennusteensa on tällöin myös huonompi. Vaihdevuosien jälkeinen ylipaino on erityisen haitallista, jos siihen liittyy myös alkoholinkäyttö.

– Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa taustalla ei ole kumpaakaan riskitekijää. Suomessa naisten kirroosikuolleisuus on EU:n korkein ja lisääntyminen voimakkainta. Kirroosikuolleisuutta ei voi selittää geneettisillä ominaisuuksilla, vaan se on suoraan verrannollinen kulutuksen kasvuun, Färkkilä sanoo.

Naisen maksa sietää puolet vähemmän alkoholia kuin miehen maksa. Jo yksi annos alkoholia päivittäin jatkuvasti käytettynä ylittää nykysuositusten mukaan kohtalaisen riskin rajan. Mikäli annoksia kuluu päivittäin kaksi tai enemmän, olisi hälytyskellojen jo syytä soida, sillä alkoholin aiheuttamat terveyshaitat ovat erittäin todennäköisiä. Yksi annos alkoholia on pullo keskiolutta tai pieni lasi viiniä.

Maksaviikkoa vietetään viikolla 19 eli 8.5.–12.5. Munuais- ja maksaliitto järjestää yleisöluennot Helsingissä, Tampereella ja Turussa, sekä liiton jäsenyhdistykset omia paikallisia tapahtumia.

Kommentoi Facebookissa