Yllätys asuntomarkkinoilla – pääkaupunkiseudun hintojen ennustetaan laskevan loppuvuonna

Alkuvuonna käytiin asuntokauppaa niin vahvasti, että loppuvuoden laskusta huolimatta koko vuoden hintakehitys jää plussan puolelle. (Kuvituskuva Fotolia)

Pääkaupunkiseutu jää ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen muun maan hintakehityksestä.

ASUMINEN Suomen Hypoteekkiyhdistys ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden aikana. Laskelma perustuu Hypon Asuntoindeksiin, joka ennustaa pääkaupunkiseudun hintakehitystä kuusi kuukautta eteenpäin.

Pankin mukaan asuntojen hinnat kääntyvät laskuun myös koko maassa ja lasku jatkuu vuoden 2023 lopulle asti. Lisäksi muut mittarit myyntiaikojen pitenemisestä, myynti-ilmoitusten kovasta kasvusta ja asunnon ostoaikeiden sukeltamisesta ennakoivat näkymien synkkenevän asuntomarkkinoilla.

Hypon Asuntoindeksi yhdistää asuntojen hinnat ja kauppamäärät yhteen lukuun. Pankki laskee indeksiä pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun. Erityistä on se, pääkaupunkiseutu jää tänä vuonna jälkeen muun maan hintakehityksestä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

– Vain vahva työllisyystilanne tukee tällä hetkellä asuntomarkkinoita, sillä iskuja tulee korkeammista koroista ja ohenevasta ostovoimasta. Jos työllisyys ei heikkene jyrkästi, kyse ei kuitenkaan ole mistään hintaromahduksesta, vaan hintaluisusta, kuten hieman reilun prosentin lasku osoittaa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Alkuvuonna käytiin asuntokauppaa niin vahvasti, että loppuvuoden laskusta huolimatta koko vuoden hintakehitys jää plussan puolelle. Hypon näkemyksen mukaan pääkaupunkiseudun hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia, mutta ensi vuonna nousu hiipuu 0,5 prosenttiin. Koko maan luvut osoittavat tänä vuonna kasvua 1,5 prosenttia, joka kääntyy ensi vuonna 0,5 prosentin laskuun.

Hypo ennustaa pääkaupunkiseudulle reilun prosentin laskua asuntojen hintoihin loppuvuonna. (Kaavio Hypo)

Reaalihinnat laskevat enemmän, sillä inflaatio ja palkat nousevat vauhdikkaammin kuin asuntojen hinnat tai vuokrat. Erityisesti pienten asuntojen halpeneminen helpottaa kuitenkin osaltaan nuorten ja ensiasunnon ostajien tilannetta.

Korkojen nousu on pysähtynyt taantumapelkoihin, ja 12 kuukauden euriborin ennakoidaan nyt asettuvan reilun 1,5 prosentin tasolle vuoden kuluttua.

– Alkukesän nousuvauhtia ei ole nähty koskaan euriborkorkojen historiassa, mikä nostatti varmasti hikikarpaloita yhden ja toisenkin asuntovelallisen otsalle. Korkosuojien myyjien puheet kolmen prosentin korkotasosta ovat kuitenkin jääneet vähemmälle kesäkuun jälkeen, kun taantuman uhka on voimistunut Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Inflaatio on kiihtynyt vauhdikkaimmaksi sitten huhtikuun 1984 ja keskuspankin koronnostoihin uskotaan siksi yhä, mutta kolikon kääntöpuolena kotitalouksien köyhtyminen laskee kulutuskysyntää ja talous yskii – tuleviin koronnostoihin ei enää ole syytä uskoa yhtä painokkaasti.

Vuokralainen voi vaihtamalla voittaa, sillä markkinoilla yleistyvät nettipalveluista tutut ”ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi”-kampanjat. Ammattimaisten vuokranantajien ilmoituksissa pk-seudulla jo 10–30 prosentissa näkyy houkuttelutarjouksia.

– Alennukset tarkoittavat todellisuudessa vuokrien piilolaskua, sillä yksi ilmainen kuukausi tarkoittaa yli kahdeksan prosentin vuokranalennusta ensimmäiselle asumisvuodelle. Markkinatodellisuus ei kuitenkaan näy virallisissa vuokraindekseissä, joiden tiedot pohjaavat vain asumistukia saavien henkilöiden ja vuokrataloyhtiöiden olemassa oleviin sopimuksiin, Juhana Brotherus sanoo.

Yleistyvät alekampanjat, uudet sopimukset ja maksukykyisimpien vuokralaisten todellinen vuokrakehitys puuttuvat vuokraindekseistä täysin.

Lue myös: Uudisasunnon ostajilta hyvät arviot rakennusliikkeille – ”Asunnon luovuttaminen myöhässä suurin sudenkuoppa”

Kommentoi Facebookissa