Topi Raitanen ja Kristiina Mäkelä eivät yllättäneet – mitalit olivat odotettavissa

Kristiina Mäkelä tositoimissa Eugenen MM-kisoissa. (Kuva Getty Images)

Topi Raitanen ja Kristiina Mäkelä pystyivät kilpailemaan Münchenissä todellisella tasollaan ja ylsivät mitaleille. Yllätyksistä ei voi puhua.

YLEISURHEILU Topi Raitasen EM-kulta 3000 metrin estejuoksussa otettiin Suomessa vastaan sensaationa. Moni toki yllättyi, mutta todellisuudessa Raitanen lähti kilpailuun merkittävänä voittajasuosikkina.

Viime vuonna Tokion olympialaisissa Raitanen sijoittui kahdeksanneksi. Hän oli siinä kilpailussa paras eurooppalainen, joten Euroopan mestaruus tuli selkeänä jatkumona.

Raitanen epäonnistui Eugenen MM-kisoissa alkuerissä vatsavaivojen takia, mutta paria viikkoa myöhemmin Kalevan kisoissa hän oli kovassa vireessä ja antoi odotuksia, että voisi menestyä EM-kisoissa erittäin hyvin.

Taktisesti Raitasen suoritus EM-finaalissa meni nappiin. Hän oli jopa ylivoimainen.

Raitanen, 26, rupesi panostamaan täysillä estejuoksuun vasta 2010-luvun loppupuolella. Hän oli juniori-iässä myös lupaava suunnistaja ja harrastaa suunnistusta edelleenkin, joskin huippu-urheilussa hän keskittyy vain yleisurheiluun.

Raitasen onneksi Suomen urheilussa olympiakomitea tajusi viimein 2017 panostaa lajiliittojen kautta niihin urheilijoihin, joilla on potentiaalia menestyä. Tulokset näkyvät nyt Münchenin EM-kisoissa.

Jukka Keskisalo voitti EM-kisoissa 3000 metrin esteissä kultaa Göteborgissa 2006. Sitä edellisen esteiden EM-mitalin Suomeen toi Ismo Toukonen, joka Prahassa 1978 oli pronssilla.

Olympiakisoissa Tapio Kantanen on estejuoksussa Suomen viimeisin mitalisti. Hän oli Münchenissä 1972 pronssilla.

Raitaselta on lupa odottaa menestystä tulevissakin EM-kisoissa. Mutta MM-kisoissa ja olympiakisoissa afrikkalaisjuoksijoiden taso on niin kova, ettei mitali välttämättä ole realistinen tavoite.

Kristiina Mäkelä finaalissa viimeinkin todellisella tasollaan

Kristiina Mäkelän pitkä huippu-urheilijan ura toi viimeinkin huippuonnistumisen hänen voitettuaan Münchenin EM-kisoissa kolmiloikan hopeaa. Mäkelä loikki finaalissa uuden Suomen ennätyksen 14,64.

EM-mitali on Suomelle kolmiloikasta toinen. Heli Koivula voitti juuri Münchenissä 2002 hopeaa.

Mäkelä oli EM-finaalissa kolmatta kertaa. Hän on ollut myös kahdesti olympiafinaalissa sekä MM-finaalissa, mutta ei ollut yhdessäkään finaalissa päässyt huipputasolleen urakan jäätyä kolmeen hyppyyn.

Ongelmat olivat henkisellä puolella. Mäkelä on itsekin todennut ladanneensa aina liikaa karsintaan. Itse finaalissa paukut olivat aiemmin lopussa.

Münchenin EM-kisojen alla tiedettiin Mäkelän olevan huippukunnossa. Suomen ennätys ja EM-mitali eivät tulleet yllätyksenä, ellei yllätykseksi lasketa, että Mäkelä viimeinkin kesti henkiset paineet.

Mäkelän menestyminen EM-kisoissa oli sikäli odotettua, että hän lukeutuu Euroopan kärkihyppääjiin. Tokion olympialaisissa 2021 Mäkelä oli tuloksissa 11:s, mutta oli kisan neljänneksi paras eurooppalaiskilpailija.

Münchenin SE-tuloksella Mäkelä olisi sijoittunut Tokiossa kuudenneksi. Eugenen MM-kisoissa heinäkuussa Mäkelä oli yhdeksäs tuloksella 14,18, mutta Münchenin tuloksella hän olisi sijoittunut Eugenessa viidenneksi. Eugenessa Mäkelä oli toiseksi paras eurooppalainen.

Mäkelä toteutti EM-finaalissa toisenkin suuren tavoitteensa saavutettuaan Suomen ennätyksen. Heli Koivulan 2003 hyppäämää SE-tulosta 14,39 hän yritti rikkoa vuosikaudet siinä onnistumatta. Viime vuonna Senni Salminen venytti uuden Suomen ennätyksen 14,63.

Nyt Mäkelä pystyi viimeinkin ottamaan Suomen ennätyksen itselleen. Ensi kaudella nähdään, miten Salminen haasteeseen vastaa. EM-finaalissa Salmisen sijoitus oli seitsemäs.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomalainen superilta – Topi Raitaselle EM-kultaa, Kristiina Mäkelälle hopeaa!

Kommentoi Facebookissa