Amazonin sademetsä palaa – ”Muilla ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla ei ole paljon merkitystä”

Amazonin sademetsän tulipalojen savupilvet näkyvät selvästi myös NASA:n satelliittikameroilla.

Amazonin sademetsän tulipalojen savupilvet näkyvät selvästi myös NASA:n satelliittikameroilla. (Kuva AOP)

Tämän vuoden aikana Amazonasin alueella on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa.

ILMASTONMUUTOS Amazonasin alueella on tänä vuonna havaittu enemmän metsäpaloja kuin vuosiin. Aina vuoteen 2015 asti Brasilia onnistui vähentämään sademetsän hävittämistä, mutta nyt maan avaruustutkimuskeskuksen INPE:n mukaan vuoden alusta on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa.

Suurinta osaa Amazonasin alueesta peittävät sademetsät joita poltetaan, jotta suurtilalliset saisivat enemmän viljelymaata naudanlihan ja soijarehun tuotantoon. Ongelmaa vähättelevä Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sen sijaan syyttää tulipaloista alkuperäiskansoja ja ympäristöjärjestöjä.

Sademetsän palamisesta syntyvä savu on pimentänyt taivaan jopa 2700 kilometrin päässä olevassa Brasilian suurimmassa kaupungissa Sao Paulossa. Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger arvioi Amazonasin alueen tulipalojen ilmastovaikutuksia.

– Jos Amazonilla tapahtuu nyt tällaista, ei maapallon muilla ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla ole paljon merkitystä, Kröger sanoo Yleisradiolle.

Jopa neljäsosan maailman metsien hiilivarastosta on arvioitu sitoutuneen Brasilian sademetsiin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi ”kotimme palavan”, sillä 20 prosenttia maapallon hapesta syntyisi presidentin viestin mukaan Amazonilla. Presidentti vaati Twitterissä pikaisia toimenpiteitä G7-mailta.

“Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest – the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen – is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let’s discuss this emergency first order in two days!”

Brasilian painostamiseksi toimenpiteisiin on esitetty Brasilian ja EU:n välisen Mercosur-kauppasopimuksen jäädyttämistä. Sopimus edellyttää Pariisin ilmastosopimuksen noudattamista ja sen mukaan laittomat hakkuut ja metsien hävitys Amazonilla on pysäytettävä vuoteen 2030 mennessä.

Suomi on EU-puheenjohtajamaa ja Antti Rinne on vakuuttanut hallituksen olevan eturintamassa maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tällä hetkellä Rinteen hallitus sanoo kuitenkin vain tarkkailevansa tilannetta, tosin Ylen haastatteleman ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari myöntää Mercosur-vapaakauppasopimuksen voivan olla keino puuttua metsäpaloihin.

Lue myös: Neljännes suomalaisista potee ilmastoahdistusta – eniten ahdistusta kokevat nuoret

Kommentoi Facebookissa