Amerikkalaiselta start-upilta täyssähköinen pick-up – Rivian kiihtyy reilussa kolmessa sekunnissa nollasta sataan

Ensimmäisen vuoden tuotantotavoitteeksi on kerrottu 20 000 autoa.

Ensimmäisen vuoden tuotantotavoitteeksi on kerrottu 20 000 autoa. (Kuva Rivian)

Ensimmäiset yksilöt voidaan luovuttaa asiakkaille jo ensi vuoden puolella.

AUTOT Teslan pomo Elon Musk on hehkuttanut jo pitkään täyssähköistä lava-autoaan, jonka pitäisi tulla markkinoille noin kahden vuoden päästä. Jos tämäkin uutuus viivästyy Teslan tavalliseen tyyliin, niin toinen sähköinen pick-up ehtii sitä ennen myyntiin. Tämä auto on Rivian-nimisen start-upin R1T EV:ksi ristitty tulokas, joka esiteltiin jo nyt Los Angelesin autonäyttelyssä.

Vaikka USA:n Ohiossa toimiva Rivian kutsuu itseään start-upiksi, firma on perustettu jo vuonna 2009. Sillä on ollut siis reilusti aikaa kehittää täyssähköistä lava-autoaan, jota lupaillaan myyntiin viimeistään vuodeksi 2020. Jos kaikki menee optimaalisesti, ensimmäiset yksilöt voidaan kuitenkin luovuttaa asiakkaille jo ensi vuoden puolella. Pick-upin kehitystyö on jo niin pitkällä, että Los Angelesissa esitelty prototyyppi vastaa kuulemma jo 92-prosenttisesti tulevaa tuotantomallia.

Tuplahytillä ja neljällä ovella varustettu Rivian R1T EV osuu 5,5 metrin pituutensa ja 3,45 metrin akselivälinsä myötä jenkkien suosimien isojen lava-autojen luokkaan. Sähköisessä pick-upissa on panostettu myös maastokelpoisuuteen, ja niinpä autossa on lyhyet korinylitykset edessä ja takana sekä 20–35 sentin maavara säädettävän ilmajousituksen ansiosta. Kahluusyvyyskin on kuulemma noin metri, ja auto pystyy nousemaan 45 asteen rinnettä matalan painopisteen ansiosta.

Rivian on tehty monen polttomoottorilla varustetun kilpailijan tapaan erilliselle teräsrungolle, jonka päällä lepää alumiinista ja muovista valmistettu kori. Tässä autossa rungon sisään on asennettu voimanlähdekomponenttien lisäksi koko akkupaketti, jonka kapasiteetti on 105, 135 tai 180 kWh. Toimintasäteeksi kerrotaan parhaimmillaan 640 kilometriä, ja akkuja pystyy päivittämään etänä.

Hytin takana sijaitsee tunnelin mallinen ruuma, jonka ovia voi käyttää myös astinlautoina.
Hytin takana sijaitsee tunnelin mallinen ruuma, jonka ovia voi käyttää myös astinlautoina. (Kuva Rivian)

Pikalatauksen luvataan onnistuvan jopa 160 kilowatin teholla, jolloin akkujen pitäisi täyttyä 80-prosenttisesti 50 minuutissa. Rivianin lava-autoa vauhdittaa peräti neljä sähkömoottoria, eli yksi joka pyörällä. Kokonaistehoksi kerrotaan 588 kilowattia, ja maksimivääntö kirjataan 560–1120 newtonmetrin lukemaan. Myös suorituskyky on pick-upiksi huimaa luokkaa isoimmalla akkupaketilla varustettuna. Lähes 2,7 tonnin painoisen auton pitäisi nimittäin pinkaista vain vähän yli kolmessa sekunnissa nollasta sataan.

Huippunopeudeksi kerrotaan puolestaan 200 km/h, ja kantavuus on 800 kiloa. Tällä sähköautolla saa jopa vetää peräkärryä, ja maksimikuorma on peräti viisi tonnia. Sähköisellä takalaidalla ja katteella varustetun lavan mitat ovat puolestaan noin 1,4 x 1,5 metriä. Lisäksi käytettävissä on nokkapellin alla piilevä tavaratila sekä hytin takana sijaitseva tunnelin mallinen ruuma, jonka ovia voi käyttää myös astinlautoina.

Sisustassa on vakiona iso lasikatto ja kaksi isoa kosketusnäyttöä, jotka palvelevat mittaristona sekä tietoviihdekeskuksena. Takanakin on oma ruutunsa, jonka avulla takapenkkiläiset voivat tehdä omia säätöjään. Rivianilta pitäisi onnistua myös kolmostason autonominen ajaminen sensorien, kameroiden ja optisten tutkien ansiosta. Uutuuden lähtöhinnaksi on kerrottu noin 85 000 dollaria, mutta summan pitäisi laskea hieman alle 70 000 taalaan myöhemmin tulevan perustason akun myötä.

Sähköiset lava-autot valmistetaan Illinoisissa entisessä Mitsubishi-tehtaassa, ja ensimmäisen vuoden tuotantotavoitteeksi on kerrottu 20 000 autoa. Myöhemmin vuosittaisen valmistusmäärän pitäisi kohota jopa 50 000 yksilöön.

Lue myös: VW esitteli Sao Paulon autonäyttelyssä Tarokin – henkilöautojen perusrakennetta hyödyntävän pick-upin

Kommentoi Facebookissa